Главна / Друштво / Димитријевић: Основни ослонац деце у одрастању су родитељи

Димитријевић: Основни ослонац деце у одрастању су родитељи

Јуче је обележен Светски дан деце, а у складу са данашњим временом када је много спољних утицаја на васпитање деце,  о правилном и неправилном васпитању деце, уу Јутарњем програму РТВ Грачаница, причали смо са психологом и породичним терапеутом Александром Димитријевић.

„Први и основни ослонци у одрастању деце су родитељи, а они врло често себи постављају питање да ли ја то добро радим и да ли сам добар родитељ. Морам да поменем да је основни задатак родитеља да се усагласе, а васпитање деце започиње док је још у мајчиној утроби и то најпре комуникацијом са тим дететом“, истакла је Димитријевићева.

Она је напоменула да се након рођења детета наставља тај вид комуникације и ти основни ритуали око којих је потребно да се родитељи ускладе, као што су време спавања, купања, итд.

„Родитељи би требало своје проблеме, уколико их има, да остављају по страни и деци да показују љубав, да буду ту за њих увек, да разговарају са њима и посвећују им довољно времена. У васпитању деце често учествују баке и деке и остала родбина, али главну улогу ипак имају родитељи и  битно је да сви испоштују правила шта се сме а шта не“, нагласила је психолог Александра Димитријевић.

Теме разговора биле су и грешке родитеља у васпитању деце, утицај друштва и околине, као и како препознати дете коме је неопходна помоћ психолога.

Check Also

Вучић о дијалогу са “Приштином”: Нико ништа не нуди, притискају нас да изгубимо

Чека нас тешко лето и јесен и по питању Косова и Метохије, јер нико неће …