Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић захвалио Мозамбику на подршци Србији

Ђурић захвалио Мозамбику на подршци Србији

Потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Марко Ђурић разговарао је у Београду са чланом Централног комитета и међународним секретаром Фрелимо партије, владајуће странке у Мозамбику, Милтоном Валентеом, о могућностима продубљивања сарадње двеју држава и странака.

Ђурић је саговорнику из Мозамбика изразио велику захвалност народа и Српске напредне странке због подршке те државе територијалном интегритету и суверенитету Србије, посебно захваливши се због јучерашњег гласања против чланства самопроглашеног Косова у Инерполу, саопштила је СНС.

Како је истакао, државе са колонијалном прошлошћу најбоље разумеју важност инсистирања на поштовању међународног права и права суверених држава на вођење самосталне политике.

Ђурић је саговорнику предочио да је СНС највећа странка у Југоисточној Европи, са више од 700.000 чланова, и са разгранатом мрежом партнерских странака широм света, која се све више шири и на афрички континент.

Могућности сарадње СНС-а и Фрелимо партије су, према Ђурићевим речима, неискоришћене, и постоји велики потенцијал за унапређење односа на обострану корист двеју држава и њихових грађана.

Ђурић је најавио да ће Србија ускоро представити програм стипендирања страних студената, што ће свакако бити прилика и за младе из Мозамбика да студирају у Србији.

Валенте: Изванредни односи као и са СФРЈ

Милтон Валенте је, као представник странке која је на челу Мозамбика од стицања независности те државе, подсетио на изванредне односе са СФРЈ, што је, према његовим речима, одлика и данашњих односа са Србијом.

Према његовим речима, Мозамбик је земља у развоју и веома је заинтересована за интензивнију сарадњу са Србијом, пре свега, у области економије и образовања.

Мозамбик, како је истакао, пружа одличне прилике за инвестиције и заједничка улагања са страним партнерима.

Валенте очекује да ће бити могућ и пријем већег броја судената из Мозамбика на универзитете у Србији, чиме би се обновила богата традиција сарадње у области високог образовања из времена некадашње Југославије.

Извор : РТС

Check Also

Нова 302 случаја коронавируса, преминуло још 5 особа

У последња 24 сата забележена су нова 302 случаја коронавируса у Србији, а преминуло је …