Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић за РТС: Четири могућа циља приштинских мера

Вучић за РТС: Четири могућа циља приштинских мера

Вучић је изашао са седнице Савета за националну безбедност како би гостовао у Дневнику РТС-а. Како је рекао, за одлуку Приштине о таксама постоје четири основна циља.

Први циљ је велики притисак који би водио ка капитулацији Београда и признавању приштинске независности.

Други циљ је да се тихо спроведе најснажније етничко чишћење Срба са простора Космета, и северно и јужно од Ибра. Указује да Срби желе да купују српске производе.

Председник каже да је у суштини реч о забрани трговине и каже да је то, нажалост, могуће захваљујући споразуму о печату из 2011. године и успостављању границе између Срба и Срба.

Истиче да су приштинске власти предузеле посебне мере, да су наредиле полицијским јединицама да онемогуће и, како они кажу, илегални пролаз робе ка северу Косова и то је доказ да су озбиљно припремали одлуку.

Као трећи циљ навео је притисак на међународне органе и институције како би им учинили уступке по питању визне либерализације.

Вучић је рекао да је четврти могући циљ долазак до сукоба и потпуне дестабилизације региона зарад нечијих интереса.

Поручује да је изјава Федерике Могерини, која је осудила приштинске мере, логична и захвалио јој на томе.

“Мере нису одмазда због Интерпола” 

Председник Србије истиче да Београд неће уводити контрамере сличног типа и да неће кршити Цефта споразум као ни ССП. Поручује да ће Србија бити стабилан партнер свакоме.

“Али суштина је да ово нема везе са одмаздом због Интерпола”, каже Вучић и додаје да то тако преносе медији у земљама које су признале независност Косова, а како је рекао, видео је и да су многи други насели на то.

“Наша мала победа у Интерполу није кршење било каквог споразума, молим вас, разумите”, поручује Вучић.

Осврнуо се и на разговор са амбасадорима Квинте и ЕУ којима је указао да Србија није ништа прекршила.

Навео је да је Србија била близу пораза приликом гласања за пријем Косова у Унеско, и да је Приштина од тада изгубила 16 гласова, а да је Београд у међувремену добио шест.

“Дакле они губе, види се да губе драматично и нервоза је велика”, рекао је председник.

Међутим, још једном истиче да Србија није прекршила ниједну обавезу и да није прихватила први Бриселски споразум, који је садржао обавезу пуштања у међународне организације.

“Нисмо криви ни за шта, и зато је таква реакција Могеринијеве и свих других”, наводи Вучић.

Каже и да су представници Русије и Кине пружили пуну подршку Београду и да мисли да су и земље Квинте разумеле да је реч о кршењу свих споразума.

Најављује да ће реакција бити мирна, озбиљна и одговорна и да ће се сутра састати са представницима Срба са Косова и Метохије.

Извор: Ртс

Check Also

Вучић о КиМ: Да извучемо највише, вратимо нешто што су неки изгубили

Веома је компликована и тешка ситуација за Србију по питању Косова и Метохије, а они …