Главна / Вести / Косово и Метохија / Симић, Поповић: Срби узнемирени мерама Приштине

Симић, Поповић: Срби узнемирени мерама Приштине

Игор Симић, потпредседник Српске листе, рекао је да су мере Приштине, ничим изазване и да су узнемириле грађане Косова и Метохије.

„Говоримо о мери којом се отежава живот сваког Србина на простору Косова и Метохије. Повећање ових цена представља директан удар на буџет сваког грађанина. Млеко које су јуче куповали за, на пример, 100 динара, коштаће 200 динара и питање је да ли ће га уопште бити“, навео је Игор Симић, потпредседник Српске листе за Ново јутро Телевизије Пинк.

Симић је истакао да је ова мера порука Србима да напусте своја вековна огњишта.

„Ове мере су уперене против Срба и немају никакво економско упориште, већ представљају политичке мере Приштине уперене према Србима, како би они напустили своја вековна огњишта. Када дупло поскупе основне животне намирнице, то значи да је плата сваког Србина на КиМ 50 одсто мања него што је била“, изјавио је Симић.

Према његовим речима, то ће изазвати реакцију грађана, а политички представници Срба на КиМ покушаће да умире народ, али никада неће бити против њега.

„Разумемо и незадовољство и бес који се ствара. Ми ћемо бити уз своју народ ма какву одлуку да донесе. На данашњем састанку ћемо председнику Вучићу пренети бес и забринутост грађана. Ми ћемо захтевати да он упозна међународну јавност са дешавањима на КиМ“, казао је Симић.

Он додаје да у ситуацији у којој се налазимо ово представља класичан пример институционалног насиља које се спроводи над обичним грађанима.

„Сви су сагласни да је ово превршило сваку меру. Ми апелујемо на своје сународнике да разумеју позицију српског народа на КиМ, јер смо сатерани у ћошак. У оваквој позицији не можемо да се понашамо превише дипломатски и да наше изјаве стављамо у обланде, као што раде представници ЕУ. Ми морамо да будемо директни, ова мера мора да престане, ова мера угрожава опстанак Срба на КиМ и угрожава мир“, истиче Симић.

„То што Приштина покушава да овом мером изнуди капитулацију Србије у политичком процесу који се води у Бриселу, да од Европљана добије визну либерализацију, српског човека на КиМ не занима. Нас интересује како да преживимо и опстанемо са својим породицама“, указао је Симић.

Срђан Поповић, председник Општине Грачаница, изјавио је да је код грађана присутна узнемиреност јер људи очекују поскупљење основних животних намирница.

„Сви су свесни да је то политички чин, али никоме није јасно докле ће Приштина повлачити једностране потезе. Они су то урадили из очаја. Ово није антисрпски чин већ антиевропски, јер они су се обавезали на одређена правила и законе пред ЕУ. Највећи апсурд је што ЕУ подржава „Владу“ која не поштује правила и законе саме Европске уније“, казао је Поповић.

Он је истакао да сматра да Приштина нема подршку ЕУ јер су  и Могерини и Хан рекли да та одлука треба да се повуче.

Поповић је коментаришући безбедност Срба на КиМ рекао да и најмања пљачка може да угрози голу егзистенцију Срба на југу.

„Једно време смо баш имали проблема са пљачкама. Мислили смо да се води једна врста специјалног рата, не би ли се ми осећали небезбедно и продавали своја имања да одемо из Грачанице“ казао је Поповић.

Извор: ТВ Пинк

Check Also

Хотијев саветник позвао Грчку да призна независност Косова

Саветник одлазећег косовског премијера за спољну политику Аљуш Гаши позвао је данас Грчку да призна …