Главна / Друштво / Реципрочне мере, реципрочнe оптужбе…

Реципрочне мере, реципрочнe оптужбе…

Последњу одлуку Владе Косова да повећа таксе на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине за 100 одсто, оштро је критиковала висока представница Европске Уније (ЕУ) Фредерика Могерини, која сматра да она није у складу са Споразумом о слободној трговини централне Европе (ЦЕФТА) и да је у супротности са Споразумом о стабилизацији асоцијацији између Косова и Србије, тражећи да ова мера буде хитно повучена.
Слично мишљење изнео је и Комесар ЕУ за проширење Јоханес Хан, који је на свом твитер налогу написао да се таквом одлуком крши споразум о слободној трговини.
“Овај акт, који такође наноси штету потрошачима и косовским бизнисменима, треба да се одмах повуче. Косово председава ЦЕФТА-ом и зато има посебну одговорност. Учествоваћу на ‘Недељи ЦЕФТА’ идуће недеље у Приштини и очекујем да ће се то до тада решити”, истакао је Хан.
Међутим, судећи по изјавама, премијер Рамуш Харадинај не размишља да ускоро повуче одлуку на повећање такси на увоз српске и робе из Босне и Херцеговине, наводећи да у ствари годинама Србија крши Споразум ЦЕФТА, када је у питању проток и третман робе коју Косово извози у Србију, јер не поштује правила о пореклу робе и сарадњи царинске администрације, као и да користи “паралелне “ печате, којима не признаје Косово.
Харадинај је на данашњој седници Владе изјавио да би ове мере требале да остану на снази до признања независности Косова од стране Србије.
Влада Косова, с друге стране, своје одлуке о повећању такси на увоз српске робе образлаже и неиспуњавањем бриселских споразума од стране Србије, укључујући и онај о неспречавању Косова да се учлани у међународне институције.
“И Европска Унија и Вашингтон треба да схвате да не могу да толеришу Србију у њеном агресивном ставу према Косову, затим у ординарној превари наводног дијалога који је рушилачки за Косово, јер Србија не користи дијалог за нормализацију односа, него да нам нанесе што већу штету”, истакао је Харадинај.
Харадинај не крије да да су таксе на увоз српске робе донете и због неучлањења Косова у ИНТЕРПОЛ, наводећи да за то одговорност сносе косовске институције и геостратешке политике и интереси одређених држава чланица ове организације, али је за главног кривца “прогласио” Србију која је лобирала код чланица ИНТЕРПОЛА да не гласају за пријем Косова.
Ипак, српски председник Александар Вучић не мисли да је званична Приштина донела ове одлуке због ангажованости Србије у спречавању Косова да се учлани у ИНТЕРПОЛ, већ сматра да иза њих стоје сасвим други циљеви. Прво, да путем снажног притиска доведе Србију до безусловне капитулације и пуног признања независности Косова. Друго, апсолутни прекид трговине и тихо и брзо етничко протеривање Срба са севера и југа Косова. Као трећи разлог наводи притисак на међународну заједницу да омогући Косову визну либерализацију и најзад да би показала да је у стању да изазове тензије и дестабилизацију.
Вучић који је поздравио реаговање Фредерике Могерини, планира и да се састане са косовским Србима како би се усагласили заједничке кораке, као одговор на одлуке Владе Косова.
“Дај да видимо како можемо да помогнемо превазилажењу ове тешке кризе. Сложили смо се да сви наши органи буду спремни да одговоре потезима званичника у Приштини”, изјавио је Вучић и затражио од Владе Косова да повуче одлуку о повећању такси, како би разговарали о свим питањима које би дошло до коначног решења за обе стране.
Косовски економисти сматрају да ће овом одлуком косовске Владе већих последица имати српска него косовска привреда, посебно ако она буде дугорочно остала на снази. Они предвиђају да би косовски грађани могли да се суоче са повећањем цена основних прехрамбених производа, што може утицати на стандард једног дела становништва, са мањим примањима, али с друге стране сматрају да српска производња може знатно да опадне, уколико не буде брзо нашла друга тршишта, а што би за последицу имало и смањење броја незапослених и драстичан пад динара.
Влада Косова је затражила од пекара да не подижу цену хлеба, јер ће бити кажњени од стране тржишне инспекције, а привредницима препоручили да траже нова тржишта са којих би увозили основне сировине и неопходне производе за широку потрошњу.
Власник Компаније “Мигрос Гроуп”, Скендер Реџепи сматра да су пре доношења ове мере институције Косова ипак требале да изврше анализу и благовремено обавесте привреднике о таквој одлуци.
“Мислим да наше Владе морају да донесу дугорочне развојне стратегије, да имају здраве бизнисе, који плаћају све таксе овој држави, а и бизниси не треба да се доведу у непријатан положај” изјавио је Реџепи Телевизији Т7.
Познати косовски бизнисмен Рамиз Кељменди, власник компаније ЕТЦ је истом медију изјавио да ће наставити да увози робу из Србије, пошто у односу на укупан увоз његове компаније он износи само пет одсто, али и истакао да ће поштовати одлуке Владе, препоручујући да оне треба да буду, како се изразио “хладнокрвне”.
Алијанса косовског бизниса, као и косовских произвођача подржавају у потпуности одлуку косовске Владе сматрајући да је то добра шанса и за бољи пласман роба домаћих произвођача.
Агим Шахини, председник Алијансе косовског бизниса такође сматра да ће цене производа, уколико се буде наставио увоз из Србије, порасти, али да треба тражити алтернативна тржишта, као што је Албанија, Македонија или тржишта са којима већ постоји сарадња.
“Ово је одговор државних институција у односу на блокаду коју врши Србија на међународној сцени против Косова у свим областима. И повећање такси и тоталну блокаду увоза из Србије грађани Косова треба да схвате као патриотски чин, који ће Србију бацити на колена” изјавио је Шахини.
Косовски аналитичари не искључују да ће мере Владе Косова утицати на косовско–српски дијалог, у циљу нормализације односа води у Бриселу, који се по њима и тако налази у кризи. Вућич је почетком месеца, када је званична Приштина донела одлуку о подизању такси за 10 одсто на српску и робу из Босне и Херцеговине поручио да нема наставка дијалога док се о ова мера не повуче. Друго, заменик премијера Фатмир Љимај је најавио да Влада може да донесе нову реципрочну меру, по којој возила из Србије при уласку на Косово морају да замене таблице за привремене, као што то важи за возила са Косова која улазе у Србију. Као трећи разлог наводе чињеницу што председник Косова Хашим Тачи већ неко време лобира у међународној заједници око идеје “корекције границе “ са Србијом.
Иначе, председник Косова Тачи је критиковао прву одлуку Владе о подизању такси на робу из Србије за 10 одсто, а премијер Харадинај је признао да су његови односи са Тачијем затегнути због неслагања око идеје корекције границе са Србијом, те да га око одлука о подизању такси робу из Србије и Босне и Херцеговине није консултовао.
Одлуку Владе подржавају и представници опозиције, наводећи да су оне могле много раније да се донесу, а Милан Ракић, лидер Листе Српска, чији се посланици данас нису појавили на скупштинском заседању, је истакао да је подизање такси на српску робу “незваничан позив на рат“
„Ако се не заустави ово лудило, српски народ неће имати могућности да дуже живи у Републици Косово. Ово је разлог за моментално реаговање и помоћ из Београда. Наћи ћемо начин да се одбранимо од овог насиља. Зато, се надамо подршци целе Србије”, изјавио је Ракић.
Експерти косовских економских прилика, с друге стране упозоравају да повећањем такси на српску робу може да дође и до повећања шверца, посебно на северу Косова, и да ће у том случају профитирати само криминалци и криминалне групе, јер је у том делу Косова ограничено кретање и деловање одређених безбедносних структура Косова.
Иначе, према Агенцији за статистике Косова, Србија је у прошлој години извезла робе на Косово у вредности од 450 милиона евра, а са Косова увезла у вредности од свега 48 милиона. Привредни стручњаци процењују да је у последних десет година Србија пласирала робе на косовско тржиште у вредности од скоро 5 милијарди евра.
Косовски званичници не искључују већи притисак од стране одређених међународних кругова, у циљу укидања донетих мера на српску робу. Остаје да се види да ли ће под евентуалним таквим притисцима попустити или ће и даље инсистирати на примени мера реципроцитета са Србијом. У овом контексту, премијер Харадинај је новинарима изјавио да је данас послао писмо Федерики Могерини и свим амбасадорима на Косову путем којег их је обавестио о непоштовању траговинског споразума од стране Србије, и истакао да је његова Влада ове мере донела у циљу заштите интереса Косова.

КосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

Check Also

Грачаница: Епидемиолошка ситуација озбиљна, 16 новооболелих

Број инфицираних на подручју општине Грачаница је у порасту, према подацима који су пристигли за …