Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић Србима на КиМ: Нећемо вас оставити на милост и немилост

Вучић Србима на КиМ: Нећемо вас оставити на милост и немилост

Наш народ на Косову и Метохији је у тешком положају после одлуке Приштине о повећању таксa од 100 одсто на српске производе, рекао је председник Александар Вучић у разговору са представницима Срба на КиМ и истакао да их неће оставити на милост и немилост. Додао је да је Кфор зауставио јединице Росу које су биле на путу ка северном делу Космета. Због Срба и на Космету и у централној Србији Београд мора да чува мир, навео је Вучић. Састанак Вучић са Србима настављен је без присуства медија.

Имамо информације о покрету албанских трупа из база Белведере и Врело ка северу Космета, рекао је председник Србије Александар Вучић на почетку састанка са представницима Срба са Косова и Метохије који је био отворен за јавност.

Председник Вучић је истакао да је Кфор зауставио јединице Росу које су биле на путу ка северном делу Космета.

Претходно је на састанку рекао да је обавештен о покрету припадника Росу.

“Иду ка јужном делу Митровице. Долазе припадници Росу и КБС, иду великим камионима пуним људи ка јужној Митровици, вероватно ка Баиру”, рекао је Вучић и додао да ниједан припадник КБС српске националности није позван на посао.

“Ми нисмо премештали војне и полицијске снаге. За шта се припремају, не знам”, навео је Вучић.

Александар Вучић је рекао да се померају албанске трупе, али и да су узели глисер којим се Хашим Тачи возио на Газиводама.

“Могуће је да крећу у контролу језера да показују мишиће и да контролишу зелени прелаз на северу, како би спречили било какав увоз робе”, рекао је председник Вучић.

Рекао је да ће Србија да прати ситуацију и да га људи из служби обавештавају о променама на терену.

Указао је да је наш народ у тешком положају након одлуке Приштине.

“Ми знамо у колико тешком положају се ви налазите без обзира да ли живите јужно или северно од Ибра. Ове мере, најпре увођење таксе од 10 одсто, а сада и 100 одсто, значи у потпуности забрану трговине са централном Србијом, значи да остајете без виталних производа, јер овом мером није погођена само роба широке потрошње, већ и газа, завој, чак и кисеоник су зауставили за нашу болницу у Митровици”, рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да је реч о нечему што до сада није нигде виђено.

“Паљење наше робе у Качанику, организованих ломача потпуно је исто као паљење јеврејских књига у нацисичкој Немачкој. Имамо најгору врсту нацизма на делу, којом се неки поносе. За нас је важно да су људи из ЕУ реаговали рационално, било би боље да су реаговали тако и први пут када је прекршен Цефта споразум. Нисам сигуран да ће успети да уразуме Приштину. Не мислим да ће се то догодити”, поручио је Вучић.

 

Додао је да су приштинске власти кренуле по Ропотову и Ранилугу по кућама и отимају таблице са аутомобила.

Истакао је да је спремио да пренесе шта као земља можемо да урадимо у ограниченим условима, нарочито после постављања граница између Срба и Срба.

“Али, не морам да говорим да вас нећемо оставити на милост и немилост. Све што сам рекао у Косовској Митровици позивајући њих на мир, на разумевање, да схвате да је компромис једино могуће решење. Плашим се да то нису разумели или да су то схватили као наш знак слабости”, рекао је Вучић.

Указао је на смањење подршке Косову у Интерполу.

“Прошли пут су за осам гласова промашили двотрећинску већину, а сада им је недостајало више од 30 гласова. Уместо да их то учни трезвенијим, рационалнијим, очигледно су изгубили главу и сада желе и по цену ескалације да до резултата дођу”, нагласио је председник.

Вучић је рекао да Београд, због Срба на Косову и у централној Србији, цела Србија мора да чува мир.

“Морамо да дамо све од себе да избегнемо сваку врсту конфронтације. Они ће покушати да нас увлаче у сукобе са разнозраним провокацијама. Морамо да будемо једни уз друге, останемо заједно и мирним, дозвољеним политичким средствима се боримо. Надам се да никоме неће пасти на памет да примени силу против нашег народа и крене у убијање људи само зато што су Срби. То српска држава неће дозволити”; био је јасан председник.

“Размислити о барикадама, имајте у виду да сачувамо мир”

Једини циљ Приштине је заузимање севера и да Србе протерају што је могуће пре, па и оваквим економским мерама, рекао је Вучић, али је истовремено замолио Србе са Косова и Метохије да се мирним политичким средствима боре за своје интересе.

 

Коментаришући изјаву Рамуша Харадинаја да Косово неће повући таксе док Србија не призна Косово, Вучић каже да то Харадинај није сам смислио и да иза тога стоје велике силе.

“То није изашло из Харадинајеве главе, он је само био неопрезан и брже боље изнео у јавност”, рекао је Вучић и додао да морамо да се спремимо за дугу и тешку борбу пошто независност нећемо признати.

“Морамо се спремити за дугу борбу, јер независност сигурно нећемо прихватити”, рекао је Вучић поводом изјаве Харадинаја.

“Кукање и плач нам неће донети решење, после ћу рећи кад останемо сами које мере предлаземо и шта планирамо да предузмемо у циљу нормалног живота народа на КиМ”, навео је Вучић.

Истакао је да је чуо да су Срби планирали одређене акције, барикаде, али да треба о свему да размисле, јер како је рекао, они који желе да нападну Србе траже за то изговор.

Према његовим речима, стручњаци из Брисела ће да кажу, па то је “суверена дрзава”.

“Зато вас молим, пре него што донесемо закључке, да имате у виду да сачувамо мир”, поручио је председник.

“Ми имамо у себе да гледамо, да своју земљу јачамо, да подижемо, народу помажемо, а да очекујете самилост и подршку од неког другог, заборавите”, рекао је Вучић.

“Васа суза са КоМ може да наиђе на разумевање и сличну сузу само у централној Србији и народа у Српској и нигде више. Нас и када чују, неки се праве да не чују”, рекао је председник.

Изнео је забринутост за студентски центар, за опстанак универзитета у Митровици, додајући да они хоће да сви млади, образовани напусте Косово.

“Немојте да имате сумњи и илузија, они мисле да су завршили са вама у Штрпцу”, рекао је председник наводећи пример споменика УЧК, тзв. ослободилачких графита, иживљавања над Србима.

Апеловао је на мудрост, не да би се, каже, некоме додворили, већ што смо много глава изгубили у прошлости, а слободу на КиМ нисмо извојевали.

Навео је да не мора много да каже, питајући коју је провокацију Србија направила.

“Што смо вас победили, не можете да трпите Србију која се бори за себе и која не губи”, рекао је председник додајући да више не можемо да трпимо да Србија губи и нестаје.

“Јуче ми је један амбасадор рекао да смо криви јер смо зауставили чланство у Интерполу. Томе краја нема, али не смемо да се силимо, јер су много јачи од нас”, истакао је Вучић.

Поручио је да ће Србија бити уз свој народ и да не морају душебризници да се секирају, али је навео да нема тога што је Србија прекршила.

Каже и да зна да су Срби на Косову уморни и додао: “Наш народ је уморан, мучење траје 70 година. Али, ако ви не можете да се мирним политичким, демократским средствима борите за свој интерес, немојте да мислите да ће неко други”, навео је Вучић и додао да он то хоће.

Поручио је и да нећемо дозолити, нити пустити Приштини да заустави живот и да немају хлеба и млека.

“Борићемо се и нећемо им лако допустити, иако ће бити само наша страна крива за све”, поручио је Вучић.

“Дугачак је низ оних који хоће да сруше и мене и Србију”

Дугачак је низ оних који хоће да сруше и мене и Србију, рекао је председник поводом изјава Рамуша Харадинаја, али и револтиран приступом Брисела, из којег је данас стигао позив “обема странама”, Београду и Приштини, да се уздрже од провокација.

 

“Али, ми нећемо затворити врата за собом, са свима ћемо разговарати, мада треба рачунати да је наша ситуација изузетно тешка”, рекао је Вучић на састанку са Србима са КиМ, током које је из Брисела стигла информација, односно изјава портпаролке ЕУ Маје Коцијанчич, да обе стране, како се наводи, и Србија и Косово, треба да се уздрже од провокација.

Реагујући на изјаву Коцијанчичеве, Вучић је рекао да је та изјава таква каква је ваљда зато што смо ћутали и што нисмо ликовали након Генералне скупштине Интерпола.

“Нисмо ми организовали оно што се догодило на ГС Интерпола, а раније и у енергетској агенцији. Они су то организовали, са идејом да суштински избаце Србију… Наше је било да штитимо своју земљу. Ми никога нисмо нападали и никога нисмо вређали. Успели смо у томе. Ми говоримо о миру и стабилности, а радили смо више и на крају победили. Слали смо поруке мира и пружали руку Албанцима. ЕУ каже да смо исти. Ваљда смо их тиме провоцирали, провоцирали смо их тиме што смо на њихове мере од 100 посто увећане таксе одговорили тако да нећемо да идемо са контрамерама и тиме изазвали и бес дела вас”, приметио је Вучић.

То, каже, говори зато што очекује да ЕУ промени своје понашање или да неко други боље разуме шта се догађа: “Одавно сам престао да кукам над нашом судбином, ми морамо да јачамо свој стандард, да живимо по правилима и да знамо да се организујемо по систему ‘у се и у своје кљусе'”.

“Све што су рекли је суштински правдање приштинских криминалних одлука”, оценио је Вучић и запитао: Колико то треба да се понизимо и шта то да урадимо да би неко био задовољан приступом Србије и сарадњом Србије са Албанцима?

“Дакле, ми ћемо да разговарамо у Бриселу, а они ће да крше Цефту и да не испуњавају Бриселски споразум”, упитао је Вучић тумачећи шта би, ваљда, био пожељан став Београда.

“Када су видели да побеђујемо у европској агенцији за енергетику, они су организовали регистрацију једне компаније у Приштини. Безобзирности краја нема. Нисмо то били изнели у јавност. И то су урадили у договору са њима. Чекам прави тренутак да изнесем све, како су покушали да сруше Србију у агенцији за енергетику”, навео је председник Вучић.

Указао је да у Бриселу не кажу “Београд и Пртиштина”, већ “Србија и Косово”, као да је, каже, реч о сувереним земљама

“То је само једна ситница у начину на који нам се обраћају. То показује 22 од 27 земаља које су признале независност косова, САД такође. Најмоћније силе света”, приметио је и додао: “Ја разумем Харадинаја када би да руши власт у Србији. И његове истомишљенике. А, што нека мала Србија са неким малим Вучићем да их понижава? Што да се муче ко ће да призна косовску независност, кад сви то морају да ураде…”, рекао је Вучић.

“Нећете видети случај ‘Груевски'”

Бићу уз свој народ док будем њихов избор, а после тога ћу да живим у својој земљи, јер другу земљу немам, никада нећу отићи из земље и неће да виде случај “Грувески” и ништа слично, рекао је председник Вучић поводом потеза Приштине и става Брисела и неких западних центара моћи које види као израз жеље да сруше и њега и Србију.

Додао је и да су “његова тетка из Канаде” Драган Ђилас и Драган Шолак, које ће, како је рекао, да испитује “одакле им толики новац”.

“А да бежим из земље нећу, ни због Харадинаја, ни свих странаца који би да Србију направе банана државом и да не може да доноси одлуке самостално”, рекао је Вучић и додао да су на примеру Интерпола могли да виде да је Србија много тврђи орах него што су неки мислили.

Када је реч о Приштини, Вучић каже да ће очигледно покушавати “сваког дана да нас доводе до тачке из које повратка нема”.

“Говориће, ето, ви Срби сте криви за то… За шта то? Који смо споразум прекршили, питам и Мају Коцијанчич и све њих. Никада нећете добити одговор, јер нисмо добили ниједан. Који споразум нисмо испунили, а који су споразум, који договор, они испунили? Ниједан”, рекао је Вучић.

Србима са КиМ је поручио да је ситуација изузетно тешка, да ће са свима да разговара, али да не очекују помоћ ни од кога и “да никада нећемо добити искрену подршку за Запада”.

“Када су њихови миљеници 2004. године овладали Србијом, је л’ су нам помогли када је био погром Срба? Колико их је ухапшено, да онај што је рушио крст на цркви Светог Андреја у Подујеву није умро, не бисмо знали да нико није осуђен”, рекао је Вучић.

Када их питате што крећу са 20 камиона у Митровицу, онда кажу ‘суверена држава’, а када Србија пошаље јединице из Крагујевца за Краљево, 15 амбасадора зове да пита зашто, а ми, ваљда, нисмо суверена држава, приметио је председник Вучић, илуструјући дупле стандарде према Београду и према Приштини.

Ракић: Народ на Косову и Метохији уплашен

Председник Српске листе Горан Ракић истако је да је народ на Косову и Метохији уплашен и да од српских власти и народа у Србији очекује подршку.

 

“Рекли сте да мир нема алтернативу, али какава је алтернатива ако наше болнице не буду имале лекове и ако наша деца не буду имала намирнице”, упитао је Ракић.

Ракић је поручио да косметски Срби неће бити неми посматрачи и да неће дозволити да их протерују са њихових вековних огњишта.

“Нама је доле доста тешко, а како чујемо биће и доста теже”, рекао је потпредседник Српске листе Игор Симић и додао да се Срби са КиМ никад неће пожалити, јер су то људи који су навикли на муку.

Додао је да му људи шаљу поруке и каже да пренесе председнику да хоће да се бране.

“Хоћемо и на барикаде, хоћемо да бранимо живот, а не да нападамо некога”, рекао је Симић и рекао да гледају у Београд, јер немају где другде да гледају и да гледају у председника, јер њему верују.

“Албанци не дозвољавају транспорт боца са кисоником”

Директор Здравственог центра у Косовској Митровици Милан Ивановић рекао је да све ово што се сада дешава на Косову није ништа ново и да се ради у договору са великим силама.

“Те акције су синхронизоване, а и сам Харадинај је рекао да ништа не раде без договора са великим силама, односно Американцима”, рекао је Ивановић.

Додао је да Албанци не дозвољавају транспорт боца са кисеоником, које су неопходне пацијентима и упозорио да то може изазвати погубне последице по пацијенте.

Навео је да резерви још има, али да га плаши шта ће бити када оне буду потрошене.

“Не можемо дозволити да неко угрози нашу егзистенцију. Морамо да се боримо свим дозвољеним средствима, а сигуран сам да ћемо имати вашу подршку”, рекао је Ивановић.

Председнику се обратила и Винка Радосављевић, повратница у општини Клина, која је рекла да у Метохији Срби можда живе у најтежим условима и да без државе Србије не би опстали.

“Албанци не бирају, не желе сарадњу, не желе суживот и Србе на КиМ”, рекла је Радосављевићева и замолила председника да остане уз њих и да их подржи.

На питање председника колико српских породица живи у центру Клине, где је живи и породица Винке Радосављевић, она је рекла да су само четири српске породице у центру Клине.

Разговор председника Вучића и Срба са Косова и Метохије је настављен без присуства медија и биће формулисани закључци и мере.

Пре састанка, који је отворен за јавност, одржане су консултације са представницима Срба.

Вучић је јуче на конференцији најавио да ће се са преставницима Срба са Космета састати јер постоји узнемиреност међу Србима и јужно и северно од Ибра.

Председник је истакао да одлука о повећању такси није цивилизацијска нити разумна одлука и да Србија неће узвраћати сличним мерама, јер жели да остане поуздан партнер.

Check Also

Протести у Грачаници настављени и вечерас

Велики број омладинаца окупио се и вечерас испред полицијске станице у центру Грачанице у знак …