Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Борићемо се за истину

Вучић: Борићемо се за истину

Председник Србије Александар Вучић рекао је после састанка са Србима са Косова и Метохије да их је замолио да не предузимају ништа што би друга страна могла да искористи против њих.

Александар Вучић је, након завршетка затвореног дела састанка са Србима са Косова и Метохије, рекао да наши људи не могу да опстану уколико остану на снази мере Приштине, које нарушавају ССП, споразум ЦЕФТА и свакодневни живот нашег народа, који је опредељен да се бори против таквих мера.

Замолио је Србе да све што раде, то ураде у миру и демократски, и да не провоцирају нешто што би друга страна, са делом међународне заједнице, могла да искористи у кампањи против њих.

Вучић је рекао да су се поједини албански медији и међународни фактори надали да ће моћи да сниме покрете српске војске.

“Намерно сам наредио да никакве покрете не праве и тешко им је да пронађу изговор за увођење противправних мера Приштине”, навео је Вучић.

Оценио је скандалозним образложење Рамуша Харадинаја, додајући да се све своди да су се Срби борили против њих у Интерполу и другим међународним организацијама.

“Људи, ако сте тек сада схватили да Србија не подржава независност Косова, као да сте живели на дну мора па се пробудили а онда вам неко објасни да је вода око вас”, рекао је председник.

Указао је на хистерију која је присутна код Албанаца, рекавши да су после Качаника, на ломачу стављани српски производи и у Дечанима.

“Нацистичка ломача, која је постојала само још када су спаљиване јеврејске књиге, постоји тамо. Ако је то Европа 21. века, ако се томе желе придружити, честитам им на томе”, рекао је Вучић.

Борићемо се, каже, за истину, поступаћемо мудро и одговорно, помагаћемо свом народу али нећемо угрозити друге, поручио је председник.

“Ма колико да је тешко остаћемо уз своје људе. Нашли смо и видећемо које механизме имамо да то урадимо”, рекао је Вучић.

Помоћ нашем народу ће бити отежана, они не треба да имају илузија да ће то бити лако, напоменуо је Вучић и додао да су наши људи чврсти и одлучни да упркос овој највећој претњи њиховом опстанку чувају своје куће и имања, породице и живе у миру.

Поручио је да ћемо се борити да у свету све објаснимо, чак и онима који ће да окривљују обе стране. “Ми смо криви што смо живи, а мора да се каже и другима нешто, јер су стопостотни кривци. Научили смо на то, и ту нема ништа новог”, закључио је председник.

“Објашњаваћемо целом свету, помагаћемо народу”

На питање шта ће држава да предузме као одговор на најновије диксриминаторске мере Приштине, председник каже да ћемо да се боримо и објашњавамо целом свету шта се заиста збива и, наравно, да помажемо нашем народу.

Како је рекао, постоје механизми, о њима не жели да говори, али поручује: “Не очекујете ваљда да оставимо народ да цркне од жеђи или да их оставимо да пију ‘Јану‘… уместо ‘Пролом воде‘”.

“Ничим нисмо скривили. Мере су донели само зато што смо били успешнији, што је то Србија била претходних година и отуда те бесмислене мере”, сматра Вучић.

Они су, како је додао, у међуврмену само лагали свој народ, припремали их за укидање санкција, признање независности, а све то без основа.

“Ми смо криви зато што су они неуспешни, али нећемо да се извињавамо никоме зато што смо радили свој посао и бранили земљу, а да ли то доноси проблеме, па доноси… успех нам неће опростити”, приметио је Вучић.

Како је рекао, јасно му је и да желе да сруше власт у Србији, да у томе имају помоћ неких међународних фактора, али додаје да тиме није фасциниран, ни њиховом снагом, а ни тиме што раде.

ИЗВОР: РТС, Танјуг

Check Also

Протести у Грачаници настављени и вечерас

Велики број омладинаца окупио се и вечерас испред полицијске станице у центру Грачанице у знак …