Главна / Друштво / УНС и Друштво новинара КиМ: Приштина да обезбеди дистрибуцију штампе

УНС и Друштво новинара КиМ: Приштина да обезбеди дистрибуцију штампе

Удружење новинара Србије и Друштво новинара Косова и Метохије најоштрије су осудили наметање таксе од 100 одсто на штампу из централне Србије коју је увела Приштина, због чега српски штампани медији нису стигли до читалаца на Косову и Метохији.

Удружења су у саопштењу навела да се ради о флагрантном кршењу права грађана на информисање, као и да дистрибуција информација мора бити ослобођена свих ограничења економске или политичке природе.

УНС и Друштво позвали су Приштину да без одлагања обезбеди слободну дистрибуцију српске штампе.

Наметање препрека дистрибуцији озбиљно угрожава право српског народа на информисање на матерњем језику, нарочито имајући у виду чињеницу да се ниједан дневни или недељни лист на српском језику не штампа на Косову, пише у саопштењу.

Како је УНС-у потврдио Звездан Михајловић из фирме “Беоколп”, која дистрибуира српску штампу на Косову, јутрос су на Јарињу нормално прешли страну којом управља Београд, али им је на другој страни тражено да плате 100 одсто увећану таксу.

“Нисмо били у могућности да платимо дуплу таксу и вратили смо сву штампу назад. У Беоколпу чинимо све да поново успоставимо дистрибуцију, знамо колико је штампа важна, па макар и били у неким малим губицима”, рекао је Михајловић.

Удружење и Друштво навели се да ће о овој ситуацији обавестити Међународну и Европску федерацију новинара.

Извор: РТС

Check Also

Одржан први састанак Радне групе за израду закона о несталим лицима

Судбина 10.006 особа, међу којима више од 4.000 српске националности, које се од краја сукоба …