Главна / Вести / Косово и Метохија / Таксе на српску робу због којих “више ништа неће бити исто“

Таксе на српску робу због којих “више ништа неће бити исто“

Тржишна инспекција “пуном паром” проверава да ли на рафовима маркета још увек има српских производа са етикетама на којима не пише “Република Kосово”, већ “Kосово и Метохија”, “Kосово/УНМИK” или “Kосово/Резолуцуја 1244” и да пекари нису, случајно, повећали цену хлеба. Директор Kосовског ауторитета за конкуренцију Ваљон Престреши је изјавио да је формирана истражна Радна група за мониторисање цена, и да је примећено да су поједини пекари ипак подигли цену хлеба.

„Сада истражујемо случајеве, да ли су ове цене подигнуте усменим или писменим путем, или су једноставно подигнуте због усвојених мера према производима који се увозе из Србије“, истакао је Престреши.

Kосовски инспектори најављују сличне акције и наредних дана по општинама, образлажући да ће у потпуности спроводити одлуку Владе Kосова.

Према изјавама цариника на граничним прелазима Мердаре и Јариње, јуче на територију Kосова није ушао ни један камион са српском робом. Портпарол царина Kосова Адриатик Ставиљеци је потврдио да је само током јучерашњег дана враћено 20 камиона, који су се након добијања информације о повећању такси за 100 одсто вратили у Србију. Наиме, један број возача камиона се вратио, јер нису имали новца да плате још 100 одсто таксе на њихову робу, коју је донела Влада Kосова пре три дана, као реципрочну меру према Србији, односно одговор на непоштовање Споразума ЦЕФТА, када је реч о косовској роби која се извози у Србију.

Други, нису могли да пређу границу, јер нису поседовали фактуре на којима пише “Република Kосово”.
На захтев Високе представнице Европске Уније (ЕУ) Фредерике Могерини и Kомесара за придруживање ЕУ, Јоханеса Хана, који су тражили од званичне Приштине да одмах повуче одлуку о повећању таксе на увозну робу из Србије и Босне и Херцеговине, а комесар Хан чак истакао да то очекује да се уради до наредне недеље, када ће се у Приштини одржати “Недеља ЦЕФТА” којој ће и он присуствовати, одмах је реаговао бивши холандски амбасадор у Приштини Роберт Бош. Он је истакао да ЕУ није заборавила да говори о Асоцијацији српских општина, али да је заборавила да подсети Србију око њених обавеза.

“Ово је снажно, али где је реаговање ЕУ према Србији за прекид споразума од 12 тачака око нормализације односа, по којем две земље неће спречавати једна другу на њиховом путу према ЕУ, нешто што Србија ради све време са Kосовом”, запитао је бивши амбасадор Холандије Бош.

Премијер Kосова Рамуш Харадинај је послао јуче писмо Могерини и представницима амбасада на Kосову у којем је од ЕУ, као посреднику у дијалогу између Kосова и Србије затражио да обавеже Србију и Босну и Херцеговину да испуне своје обавезе из Споразума о слободној трговини Централне Европе (ЦЕФТА) и друге споразуме. У овом контексту, детаљно су описана сва кршења Србије према ЦЕФТА-и, укључујући и царинске процедуре и царинске печате.

“Kао резултат, производи из Србије улазе на Kосово без плаћања царинских тарифа и такси, лишавајући тако Kосово од прихода и омогућавајући анти-конкурентну предност српским производима”, наводи се, с друге стране, у саопштењу Владе.

Да Kосово није прекршило Споразум ЦЕФТА, Рамуш Харадинај је образложио и чланом 18 овог споразума, који дозвољава својим чланицама да предузму неопходне кораке за “заштиту основних интереса безбедности или за спровођење међународних обавеза или унутрашњих политика”.

Премијер Харадинај је у данашњем сусрету са амбасадорима KВИНТА-е рекао да је Kосово било принуђено да донесе одлуку о повећању такси на српску робу и затражио од њих да буду објективни око оцењивања ситуације у земљи, поновљајући јучерашњи став да ће ова одлука Владе Републике Kосово остати на снази до реализације циљева Републике Kосово.

Иначе, премијер Харадинај је данас у разговору са амбасадорима KВИНТА изјавио да “без обзира на место или етничку припадност, неће недостајати ни један основни прехрамбени или медицински производ, те да су изјаве српских политичара само једна друга страна пропаганде, неистинита и неприхватљива за реалност у земљи”.
Због повећања такси на увоз српске робе, данас су у Грачаници, Северној Митровици, селу Рударе код Звечана, на граничном прелазу Јариње, код Лепосавића, на граничном прелазу Брњак, у селу Зупче код Зубиног Потока и Штрпцу, одржани протести косовских Срба.

У Грачаници се окупило неколико стотина грађана, а градоначелник Срђан Поповић је истакао да повећање такси утиче на свакодневни живот грађана.
“Оставили сте српске и албанске породице без најквалитетнијих производа,” поручио је поред осталог Поповић косовској Влади.

На мере косовске Владе реаговао је и шеф ОЕБС-а на Kосову Јан Брату који је позвао Београд и Приштину да наставе дијалог и покушају да дођу до компромиса, закључујући да “Србија и Kосово нису у потпуности разумели бриселске разговоре”. Он је изнео и чињеницу да ће повећање такси на увоз српске и робе из Босне и Херцеговине погодити све грађане Kосова.

“Стопостотно повећање цене брашна, на пример, које је на Kосову највише увожено из Србије, одмах ће утицати на цену хлеба у пекарама, а наравно да тај хлеб не купују само косовски Срби, већ сви грађани, тако да ће цене због ових тарифа утицати на све људе који живе на Kосову,” рекао је Брату.

Председник косовског парламента Kадри Весељи је медијима јуче изјавио да је у ствари он био тај који је предложио да се таксе повећају за 100 одсто, наводећи да је Харадинај био за повећање од 20 или 30 одсто, што не би био адекватан одговор. Весељи је пренео да је Харадинају предочио да након донете одлуке “нема повратка назад”.

Занимљиво је да је јуче реаговало и Удружење предузетника који увозе нафту, плин и уља , и затражила да се мере Владе примењују и на прекид увоза нафте и нафтних деривата из Србије и Босне и Херцеговине.
У саопштењу су истакли да се солидаришу са мерама Владе и „гарантују да неће увозити ни литар нафтних деривата“ из ове две земље.

Kосовски аналитичари осим што примећују да се води и унутрашња политичка борба за заузимање што бољих позиција, оцењујући да су већ на пролеће могући превремени избори, везано за последње одлуке Владе истичу да се роба лако може обезбедити из других земаља, како би се задовољиле потребе становника Kосова, са чиме се слаже и бивши председник Привредне коморе Kосова Сафет Грџаљиу. Грџаљиу ипак закључује и да “више ништа неће бити исто”.

KосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

 

Check Also

Званичници Министарства за заједнице и повратак обишли Ђоровића којем је прећено смрћу

У селу Дреновчић у општини Клина јуче око 16 часова, на свом имању секиром је …