Главна / Друштво / Ни данас нема српске штампе на Косову и Метохији, чека се одлука Београда

Ни данас нема српске штампе на Косову и Метохији, чека се одлука Београда

Ни данас на Косову и Метохији нема српске штампе, а како је за Танјуг рекао Звездан Михајловић из фирме “КиМ Беоколп”, неће је бити ни сутра с обзиром да косовски цариници траже да на свим фактурама пише “Република Косово”.

“Данас и сутра неће бити штампе, а од понедељка ћемо видети. Ми смо били спремни да платимо таксу од 100 одсто на сву штампу, али цариници сада траже и да пише ‘Република Косово’ на свим фактурама”, рекао је Михајловић.

Навео је да ће та фирма сачекати одлуку Београда када је реч о таксама које је увела Приштина на српске производе.

“Не желимо да одступамо од одлука Владе Србије, а ни нама није у интересу да на фактурама пише ‘Република Косово'”, рекао је Михајловић.

Он је јуче у изјави за Танјуг казао да због истог проблема није било српске штампе на киосцима на КиМ.

Додао је и да је фирма “КиМ Беоколп”, која је дистрибутер српских дневних и недељних новина за цело КиМ, плаћала од 7. новембра таксе од 10 одсто које су раније увеле приштинске власти.

Вучић о штампи на српском: Није то сад најважžније људима

Председник Александар Вучић изјавио је у петак увече да, наравно, не очекује никакву реакцију међународних организација због тога што на Косову и Метохији вец два дана нема штампе на српском језику, а што је последица повећања таксе од 100 одсто, коју је увела Приштина.

Упитан да коментарише ту чињеницу, те да су поједини дистрибутери на КИМ нудили да плате и двоструко већу таксу како би могли да продају штампу на српском, Вучић је рекао да је видео само да је реаговало једно новинарско удружење, али да мисли да то људима на КиМ тренутно није најпотребније.

“Мислим да нашим људима то тренутно није најпотребније, али свакако је потребно. Али, и то је један од начина да изопште Србију, да могу да кажу да Косово није Србија, јер, ето, нема ни штампе на српском”, навео је.

То је, како каже, један од тих трикова, али, додаје, то су и много теже последице, али ми и то можемо да издржимо.

“Произвођачи, међутим, то не могу да издрже, односно, они немају разлога да тамо продају робу кад могу на другом месту и тиме ћемо ми да се бавимо”, рекао је Вучић.

Како је објаснио, власт у Приштини свесна је да је њима Србија највећи трговински партнер, али зато и хоће да склоне Србију и да њено место препусте неким другима.

“То с тим мерама је озбиљан атак на српску економију, али и на српску политику и на Србе на КИМ. Зато не желе да они буду информисани на српском језику”, рекао је Вучић.

Додао је да зна да су се томе неки радовали, али њих, приметио је, не читају ни у Србији, ни на Косову, “читају их само у две амбасаде”.

Извор: ТВ Мост, Танјуг

Check Also

Вучић изразио саучешће поводом смрти Лазанског; Селаковић: Збогом поштовани амбасадоре…

Председник Србије Александар Вучић упутио је изразе најдубљег саучешћа породици Мирослава Лазанског и свим људима …