Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Какво право, кад се крше елементарна људска права

Ђурић: Какво право, кад се крше елементарна људска права

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже да је ситуација на КиМ драматично тешка и да ће захваљујући суманутим и сулудим мерама Приштине и таксама, које су зауставиле живот Срба, ситуација бити све тежа, док се то не реши.

Поносан је, каже, што је српски народ на КиМ јуче показао слогу, грађанску солидарност и огромну енергију, устајући да брани своју слободу.

„Можда се то није видело у другим деловима Србије, јер су некима често, нажлаост, од судбине сународника, важније друге ствари… Али, они су устали да бране свој кућни праг, своју солободу и правду. Могли смо да видимио непрегледне колоне“, рекао је Ђурић на ТВ Пинк.

Он је указао да напади на Србе на Косову и Метохији немају за циљ „оно о чему лаже Приштина“, већ је немера да се утера Србима страх у кости и да се евентуално отерају или уклноне одатле људи који могу да организују или пруже неку вртсу отпора на насиље.

„И не очекујем ту никакво правосуђе, јер ту права, правде нема. Какво право кад се крше елеменетарна права на храну, воду, кисеоник у болници у Косовској Митровици нестаје, храна у студентским мензама… Не можемо у таквим условима говорити о владавини права и људским правима и ништа не очекујем од приштинских институција“, рекао је Ђурић.

Поручио је да је за наш народ на КиМ сада најважнија солидарност, нбепоколебљивост и истрајност у борбу да остваримо циљеве, јер, како каже, нико са стране неће донети елементарне услове за опстанак.

Зато је, истиче, важно што су од председника Александра Вучића и владе добили јаку подршку да се боре на миран, демократски и гандијевски начин за своја права.

„Лажу Пацоли, Харадинај и Тачи како, тобоже, то што се спаљују српски поризводи на ломачама, а Срби пребијају, није уперено потив Срба… Већи цинизам од тога нисам чуо и то превазилази политичко лицемерје, а показује да су исти људи, за које знамо шта су радили 1999. и 2004. године, решили да наставе и чак не крију између себе такав став“, рекао је Ђруић.

Он је поручио да ће Србија бити солидарна са Србима на КиМ, да су јасно постављене црвене линије и границе и да се никоме неће дозволити да гази и убија српски народ на Косову и Метохији.

„Наћи ћемо начин да осигурамо да основне потребе нашег становништва буду подмирене. Свако онај ко би покушао да тако нешто спречи, не само да не би успео, него би само још више постакао народ, који је јуче са великом енергијом устао да брани права. Срби у не желе да дозволе да Приштина на овај начин прегази њихова права и њихову будућност и да нема више Србије и Срба на КиМ“, рекао је Ђруић.

Извор: Танјуг

Check Also

Фабрици без коментара, Брнабић: Хашим Тачи треба да се пробуди (видео)

Шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици одбио је да за Телевизију Мост коментарише …