Главна / Вести / Косово и Метохија / А. Дунђерин: Култура чува национални идентитет

А. Дунђерин: Култура чува национални идентитет

dundjerin2Питање културе и културне баштине на Косову званични Београд сматра веома приоритетним за очување идентитета српског народа, каже Александар Дунђерин.

Шеф Сектора за културу и сарадњу са Српском православном црквом при Канцеларији за Косово и Метохију Александар Дунђерин каже да очекује да ће питање културе и култрне баштине на Косову доћи на дневни ред преговора Београда и Приштине у Бриселу.

“Потребно је решити одређене проблеме око институција културе на Косову. Очување националног идентитета на Косову у наредном периоду зависиће од тога какав однос имамо према култури и колико је афирмишемо на Косову”, казао је Дунђерин гостујући у емисији “Уз јутарњу кафу” на ТВ Центар.

Он је истако да ће инситуције културе на Косову опстати и додао да у том смислу треба очекивати да се одређени број истих, а које се налазе у Београду врате на Косово.

“У Дому културе у Грачаници ће функоцнисати ансамбал Венац. Била је идеја и ја се залажем да ту буде седиште српске драме Народног позоришта из Приштине”, каже Дунђерин.

Дунђерин је казао да Домови културе морају да буду средиште свакодневности културних збивања, што према његовим речима, није био случај.

“Очекујем да директори направе добар програм и у том смислу интегришу младе у рад Домова културе”.

“Видимо младе школоване људе који имају седми степен стручне спреме и раде као конобари, а да неадекватан кадар ради у институцијама културе. То мора да се промени”, каже Дунђерин.

У том смислу имаће пуну подршку Канцеларије за КиМ, финансиску и сваку другу, закључује шеф Сектора за културу и сарадњу са СПЦ при Канцеларији за КиМ Александар Дунђерин.Извор: КиМ

Check Also

Хоти на самиту у Паризу: Устав и интегритет неприкосновени, столица у УН

Косовски премијер Авдулах Хоти представио је на видео-самиту у Паризу три главна принципа у којима …