Главна / Вести / Косово и Метохија / Жедни поред воде – могућа епидемија ширих размера

Жедни поред воде – могућа епидемија ширих размера

vodaНе види се крај проблема са  водоснабдевањем мештана Грачанице и околних села, који траје већ неколико месеци.

Готово целог лета у Грачаници је на снази рестрикција воде која погађа читаво становништво, посебно запослене, јер воде има само у периоду од 10 до 16 сати, када су на радним местима.

Почетком школске године на удару су се нашли и ученици који наставу похађају у преподневним и касним поподневним сменама. Општа је бојазан да врло лако може доћи до епидемије ширих размера са несагледивим последицама.

Информације о тренутном стању када је водоснабдевање у питању и одговор на питање, докле више овако, потражили смо од директорице јавних служби при Општини Грачаница Јелене Стојановић, која је изјавила да проблем није у надлежности општине, већ регионалне компаније за водоснабдевање. Међутим, запослени у представништву водовода једино што су могли да кажу, јесте, да је менаџер на састанку у Приштини а његов заменик на годишњем одмору.

По речима запослених у Водоводу у Грачаници, чак и да су надлежни у овој канцеларијиу присутни, од њих не би смо могли да добијемо никакве изјаве, јер како кажу, нису овлашћени да дају информавције такве врсте.

У незваничном разговору са запосленима регионалне компаније за водоснабдевање, сазнајемо да ће рестрикције потрајати до даљњег, уколико се, како кажу, не побољша ситуација са приливом воде у Грачаничком језеру. Ниво акумулације је опао за око 9 метара, па постоји могућност да се рестрикције воде додатно пооштре, сазнаје наша редакција.

Мештани Грачанице и околних средина прилично су револтирани оваквом ситуацијом, а проблем са недостатка воде из дана у дан постаје све већи. На удару су се нашле и здравствене институције, а како сазнајемо од надлежних у болници у Грачаници, знатно је отежана нега болесника, посебно  рад у операционим салама.

Подсетимо, до 1999 године, није било оваквих проблема. Не ретко, мештани коментаришу да је један од разлога и то, што се из акумулације у Грачаници, вода преусмерава на један део Приштине, насеље Сунчани брег, где је број становника у последњих десет година знатно увећан.

Неодговорност запослених у регионалној компанији за воду, како истичу мештани, небрига за људски живот, као и институционално нечињење да се проблем што пре решии постаје неиздрживо, посебно ако се има у виду, да нису у питању дани већ месеци и године, као и то, да више не постоји инстанца на коју могу да уложе свој протест и незадовољство.

Мука са недостатком воде за пиће натерала је многе мештане да спас потраже у копању бунара. Само у последњих месец дана у Грачаници и околини ископано је више стотина бушотина. Међутим, због оближњег рудника Кишница, флотације и јаловишта, вода је несправна за пиће а често се не може користити ни као техничка.

Андрија Маринковић из Грачанице уложио је три хиљаде евра за копање бунара а воде опет нема. „Копали смо три бушотине, прву на 33 метра, другу на 42 метра и ништа. Трeћи бунар је дубок 18 метара и воде има свега пола метра, која није за пиће а ни за техничку употребу. Код комшије је слична ситуација. Он је копао два бунара и може воду да користи само за заливање баште“ каже Маринковић, који апелује на надлежне органе да што пре учине нешто по овом питању.

У Грачаници и околини живи око 30.000 Срба, на жалост, жедних и поред воде…

Check Also

Дедић: Почело друго полугодиште, ђаци у школским клупама

Ученици у свим школама у српским срединама на Косову и Метохији од јутрос су у …