Главна / Вести / Косово и Метохија / Брисел: Мере увредљиве, Приштина да их повуче

Брисел: Мере увредљиве, Приштина да их повуче

Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич је поводом оставки градоначелника четири српске општине на северу Космета поручила још једном да косовска влада мора одмах да повуче одлуке о подизању такси на робу из Србије и БиХ. Она је такве мере окарактерисала као провокативне и увредљиве.

Маја Коцијанчич је рекла да је ЕУ упозната са данашњим оставкама председника српских општина.

Она је тим поводом навела да је ЕУ од почетка била јасна у ставу да су таксе од 100 процената на робу из Србије и БиХ кршење Цефта споразума и и Споразума о стабилизацији и придруживању између ЕУ и Косова.

“Власти на Косову морају одмах да повуку ове мере. Све акције, мере и изјаве које су провокативног и увредљивог каратктера су дубоко узнемирујуће и не доприносе дијалогу у циљу нормализације односа”, поручила ја Коцијанчичева.

Нагласила је да се све притужбе које стране имају морају решавати кроз дијалог који ће ЕУ наставити да олакшава.

Градоначелници четири српске општине на северу КиМ поднели су данас оставке због кршења људских и економских права Срба одлукама Приштине.

Како је навео сад већ бивши градоначелник Косовске Митровице Горан Ракић, ова одлуке уследила је као одговор на дискриминаторске одлуке Припштине о такси од 100 одсто као и због упада РОСУ и покушаја убиства потпредседника Српске листе Милана Радоичића.

На приштинске таксе реаговао је претходно и амерички државни секретар Мајк Помпео који је позвао косовске власти да укину те таксе.

Извор : Ртс

 

Check Also

Ђурић: Тражио сам од међународне заједнице да санкционише Приштину

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић оценио је да је одлука власти у Приштини, да …