Главна / Вести / Косово и Метохија / Подршка градоначелника српских општина јужно од Ибра

Подршка градоначелника српских општина јужно од Ибра

Градоначелници српских општина јужно од Ибра подржали су колеге са севера Kосова и Метохије, истичући да су сви Срби са KиМ уједињени у жељи да одбране своје право на постојање на вековним огњиштима и намери да јавно на миран и демократски начин искажу неслагање и револт због тешке ситуације у коју их је довела трговинска блокада Приштине.

“Сви Срби на Kосову и Метохији су једнако изложени погубним последицама таквог неодговорног потеза Приштине, и зато је наш вапај за помоћ јединствен. У потпуности подржавамо начин на који су наши пријатељи и политички саборци из општина на северу Kосова и Метохије решили да се одупру грубом и нецивилизацијском ускраћивању елементарних егзистенцијалних права нашем народу”, наводи се у заједничком саопштењу градоначелника српских општина јужно од Ибра.

“Иако нећемо предузети исте мере због различитих околности у којима живимо, и ми ћемо се солидарно борити да престане дискриминација и кршење људских права нашег народа услед увођења 100 одсто таксе на производе из централне Србије, чиме се на најдиректнији начин гуши право на опстанак Срба на Kосову и Метохији”, истакли су они.

Уверени смо да су градоначелници у српским општинама на северу донели потпуно исправну одлуку, сагледавајући најбоље начине да се на Приштину изврши ефикасан притисак да опозове мере због којих сви трпимо једнаку штету, саопштили су градоначелници српских општина јужно од Ибра.

Они су навели да ће и у наредним данама наставити да се консултују и да делују синхронизовано са колегама и пријатељима са севера, одлучни да се за основна права нашег народа боре заједнички и у јединственом фронту, до победе.

Саопштење су потписали Братислав Николић, градоначелник Штрпца, Срђан Поповић, градоначелник Грачанице, Владица Аритоновић, градоначелник Ранилуга, Светислав Ивановић, градоначелник Новог Брда, Божидар Дејановић, градоначелник Kлокота и Драган Петковић, градоначелник Партеша.

Извор: Ртс

Check Also

Нове мере Владе: Самоизолација продужена са 14 на 28 дана, викендом забрањено кретање од 15 часова

Према речима министра Златибора Лончара, због недисциплине грађана, викендом ће бити продужен полицијски час. Према …