Главна / Вести / Косово и Метохија / Лончар упозорава: Ако се не укину таксе, настаће огроман проблем с лековима

Лончар упозорава: Ако се не укину таксе, настаће огроман проблем с лековима

Већ седам дана на снази је одлука приштинских власти којом је наметнута такса од 100 одсто на увоз робе из Србије. Министар здравља Србије Златибор Лончар каже да за сада у здравственим центрима има довољно лекова, али да ће настати огроман проблем ако се овај потез не повуче.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да ће свим пацијентима који се јаве у болнице и домове здравља на Космету бити указана помоћ и да ће добити лекове.

“Биће тако и наредних дана, али ако се наставе ове таксе, биће озбиљан проблем, нећемо моћи да функционишемо”, рекао је Лончар гостујући у Дневнику РТС-а.

Поручује да ће држава Србија одрадити свој део посла и да ће обезбедити да не дође до катастрофе.

Министар је критиковао међународне организације попут Лекара без граница који су бринули да ли има довољно лекова за мигранте који су пролазили кроз Србију, а који, каже, нису ништа рекли у вези са Србима на Космету.

“Нико није контактирао ни нас ни људе доле. Много је гласна тишина са њихове стране”, навео је Лончар.

Љиљана Делибашић, директорка Apотекарске установе “Косовска Mитровица”, рекла је за РТС да је ситуација у апотекама алармантна.

“Рафови су готово празни. Нема основних лекова за хроничне и остале боленсике”, рекла је Делибашићева указујући а тај проблем постоји већ неколико година јер приштинске институција издају посебне дозволе за допремање лекова из централне Србије.

Истакла је да недостају аналгетици, инсулин, терапија за повишени притисак, цитостатици.

“Наши грађани морају да иду у оближње градове, у Рашку где могу на рецепт да узимају лекове”, закључила је Делибашићева.

Извор: РТС

Check Also

У Србији до сада тестирано 5.000 особа, потврђено нових 111 случајева

На Институту Торлак у последња 24 сата тестирани су узорци 637 особа од којих је …