Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић и Мондолони о посети Макрона и стању на Космету

Вучић и Мондолони о посети Макрона и стању на Космету

фото: РТС

Посета председника Француске после седамнаест година представља велики напредак у односима две земље, рекао је председник Србије Александар Вучић амбасадору Фредерику Мондолонију уочи посете Емануела Макрона. Истакао је да су потези Приштине којим ризикују ескалацију сукоба и доводе у опасност мир и стабилност у региону – неприхватљиви, док је Мондолони поздравио миран приступ српске стране.

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са француским амбасадором Фредериком Мондолонијем о предстојећој посети француског председника Емануела Макрона и о ситуацији на Космету након такси које је Приштина увела на робу увезену из Србије и БиХ.

Вучић је истакао да ће током посете француског председника бити потписани многи важни уговори и споразуми о економској сарадњи, инвестиционим пројектима, војнотехнички уговори и споразуми о сарадњи у области културе и спорта, наводи се у саопштењу Службе за сарадњу с медијима Председника.

Председник Вучић посебно је истакао жељу за продубљивањем односа Србије и Француске и нагласио да је посета председника Француске после седамнаест година велики напредак у односима две земље.

Рекао је да је Београд спреман за наставак дијалога, чим Косово укине антицивилизацијске и противправно уведене таксе, и нагласио да у сваком дијалогу морају да постоје правила и да се поштује друга страна.

Председник је истакао да су једнострани потези Приштине којим ризикују ескалацију сукоба и доводе у опасност мир и стабилност у региону, неприхватљиви.

Србија није прекршила ниједан споразум или договор, супротно Приштини, која није испунила ниједну своју обавезу из Бриселског споразума, нагласио је Вучић.

Амбасадор Мондолони поздравио је миран приступ српске стране у актуелној кризи у односима са Приштином, истакавши да Француска подржава наставак дијалога.

Извор: РТС

Check Also

У Србији до сада тестирано 5.000 особа, потврђено нових 111 случајева

На Институту Торлак у последња 24 сата тестирани су узорци 637 особа од којих је …