Главна / Вести / Косово и Метохија / Нови протест Срба у Косовској Митровици

Нови протест Срба у Косовској Митровици

У северном делу Косовске Митровице Срби су се и данас окупили на мирном протесту због увођења таксе од 100 одсто на српску робу, хапшења Срба на северу Космета, али и зато што су им ускраћена основна људска права.

На протесту су се обратили ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици Раде Грбић, студент проректор Универзитета у Приштини Немања Бишевац, потпредседник Српске листе Игор Симић и представник синдиката “Трепче” Драгиша Видојковић.

Ректор Раде Грбић рекао је да студенти и грађани имају право на образовање и слободу, да стичу знање у учионицама и амфитеатрима.

Наводи да су се поново окупили тражећи да их чују Европа и свет.

Грбић је послао поруку целокупној академској светској јавности и независним интелектуалцима са захтевом да се студентима на КиМ омогући нормалан живот, сигуран пут од куће до факултета, миран сан у домовима и довољно хране у мензама.

“Све то је најновијим мерама Приштине онемогућено”, рекао је Грбић.

Замолио је студенте да буду мирни, да испуњавају обавезе и као ректор је обећао да ће бити уз њих и да ће уз помоћ државе бити обезбеђени неопходни услови за студирање.

Уследило је обраћање студента проректора Немање Бишевца, који је подсетио да су студенти све време уз народ и да су мирно протестовали.

“Пре два дана, са збора смо јасно поручили да се нећемо повући”, навео је Бишевац.

Указује да у 21. веку, суграђани на северу Косова и Метохије немају хлеб и да брину да ли ће остати гладни.

“Поручујемо политичарима са Запада да ученицима у Приштини поруче да се нећемо померати и да укину намете”, рекао је Бишевац уз поруку и приштинским властима да студенти неће одустати.

Додао је и да је преко СКОНУС-а послата порука Европској студентској унији у којој се тражи да се захтеви српских студената проследе Европској комисији.

Потпредседник Српске листе Игор Симић рекао је да се не зна колико пута су се Срби на Космету окупили “јер они који желе да их нема нису бирали време и место где ће их ударити” покушавајући да их убеде да нису своји на своме.

Навео је да српска деца морају имати иста права као и остала деца широм света и критиковао је ћутање међународне заједнице подсетивши да су се они уздигли да заштите права миграната, “а не питају се како живе Срби на КиМ”.

Пренео је Србима на северу поздраве Срба из осталих средина на Космету.

“Ми смо један народ у двема различитим околностима, ми носимо луч слободе за тај народ доле”, поручио је Симић.

“Потребно јединство” 

Потпредседник Српске листе истиче да протести морају да покажу јединство.

“Нема више политичких партија, данас смо сви једно и данас им сви сметамо зато што смо Срби и зато што смо своји на своме”, рекао је Симић.

Додаје да хиљаде људи на протесту показују да се Срби не мире да покушајима убиства, са хапшењем жена и са планом који постоји, а то је да их нема на тим просторима.

“Позивамо вас увек на мир и достојанствене протесте”, рекао је Симић истичући да имају право да одбране живот.

Како је рекао, на испружену руку миру добили су батине у свом граду.

Представник синдиката “Трепче” Драгиша Видојковић рекао је да је “Трепча” увек била у центру дешавања и да је представљала најснажнији стуб опстанка српског народа на северу Косова и Метохије.

Додаје да се рудари нису бавили политиком, већ производњом и борбом да радници приме плату, али су ипак били под разним притисцима.

“Нисмо бежали да будемо тамо где треба, ми смо део народа”, рекао је Видојковић.

Каже да се рудари нису жалили ни када су донете репресивне мере иако су њих највише погодиле јер им је највећи број добављача из централне Србије.

“Ова драконска мера практично значи прекид снабдевања и сарадње неопходне за производне активности”, указао је Видојковић.

Наводи да се неће жалити ни данас, и за њу морају да се боре заједно.

“Поносно стојимо са вама и бранимо наш хлеб, рад и право да живимо и волимо Србију”, поручио је Видојковић уз поруку држави да су и даље јаки, одлучни и јединствени.

Након обраћања говорника, уследио је концерт “Амадеус бенда”.

Грађани су и јуче на истом месту, испред Канцеларије Еулекса и ЕУ, изразили незадовољство последњим потезима Приштине.

Носили су транспаренте: “Хоћемо мир, а не ратове”, “Не изгладњујте нашу децу”, “ЕУ, отвори очи”, “Стоп насиљу Приштине”, “Имамо право на хлеб”.

Извор: РТС

Check Also

Петковић: Где су данас Ђилас, Тепић, Јеремић, Ђорђевић да кажу да су погрешили?

Четири дана су прошла откако су Ненад Рашић и Рада Трајковић у дослуху са Аљбином …