Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић позива ЕУ и међународну заједницу да уразуме Приштину

Ђурић позива ЕУ и међународну заједницу да уразуме Приштину

Директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић позвао је на ванредној конференцији за новинаре ЕУ и међународну заједницу да без одлагања уразуме Приштину и да их врате поштовању права и споразума како би се зауставила даља ескалација.

Марко Ђурић је истакао да су Србија и Срби реаговали мирно и одговорно на провокације и потезе Приштине.

Додао је да је потпуно јасно да је деловање Приштине за циљ имало, с једне стране да Србе доведе у немогући положај који би значио протеривање са Космета, а са друге стране намера је била изазивање ратног пожара на северу.

“Србија не жели било какав сукоб, Срби на Космету не желе сукоб”, истакао је Ђурић.

Због тога, каже, Србија позива међународну заједницу да реагује. Ђурић је истакао да српска страна неће чинити било какве даље кораке осим мирних протеста које Срби ових дана организују показујући целој Србији како се на миран и демократски начин бори за земљу и народ.

“Срби који данас протестују бране право на опстанак, живот, хлеб, млеко и школе и не угрожавају било кога”, рекао је Ђурић и поновио да ће се наставити цивилизовани, мирни и одговорни протести.

Како је рекао, за разлику од тога, чула се вербална агресија и нове претње од стране Албанаца који су поручивали како ће да газе Бриселски споразум, као да то већ нису учинили, и који су претили Србима заузимањем и освајањем севера.

“Срби на КиМ и Србија наставиће да поштују Бриселски споразум и Срби су суспендовали учешће у приштинским институцијама јер је Приштина све погазила и намакла им омчу око врата”, рекао је директор канцеларије за КиМ.

Међутим, додаје да Срби дана поштују све своје обавезе баш као што то чини и Србија.

“Кад Приштина укине дискриминаторске мере, сви српски градоначелници који су суспендовали учешће у институцијама, биће спремни да се врате”, додао је Ђурић.

Поновио је да српска страна није негирала своје обавезе и да није желела сукоб. Србима на Космету је пренео поруку и молбу председника Вучића да, као и до сада, делују мирно и цивилизовано и да не дозволе да их било ко испровоцира.

“Да не журе са даљим корацима напуштања приштинских институција, да сачекају оно што је неопходно а то је да међународна заједница која је морала да реагује, коначно нешто преузме пре него што буде сувише касно”, поручио је Ђурић.

Каже да су Срби на Космету и дан данас понос читаве Србије, и да све што Београд ради има за циљ да се сачува мир у целој Србији и да се омогући опстанак српског народа.

“Позивам целу Србију да у овом тешком времену буде јединстена, солидарна и сложна, како бисмо истрајали”, рекао је Марко Ђурић уз оцену да је сада можда последњи тренутак да се приштина уразуми.

Извор: РТС

Check Also

Рукометашима из Ариља забрањен улазак на КиМ

Чланови Рукометног клуба “Ариље” враћени су са административног прелаза Јариње где је требало да одиграју утакмицу …