Главна / Друштво / Да насиље више не буде табу тема

Да насиље више не буде табу тема

У наставку активизма борбе против насиља, данас је у конференцијској сали у једном од угоститељских објеката у Грачаници одржана трибина, дискусија и приказан филм. Акција је подржана од стране Уједињених Нација, мисије УНМИК, општине Грачаница, као и многих не владиних организација.

На филму су приказане жртве породичног насиља, које су говориле о својим искуствима и насиљу кроз које су прошле са својим партнерима и суприжницима. Оно што је у филму истакнуто је да се на Косову владавина права нготово не спроводи, или се спроводи селективно, са приврженошћу ка мушком полу. Још једна битна чињеница која се у филму наводи јесте да не постоје закони који регулишу имовинско право оба супружника на имовину стечену у браку.

Једна од учесница филма, која је уједно и жртва насиља, предала је скупштини предлог закона којим би се имовинско право жена регулисало, као и предлог закона о насиљу над женама.

На панелу говорио је и командир полицијске станице у Грачаници Братислав Трајковић.

”У сагласности са јавним тужиоцем и центром за социјални рад полиција обезбеђује даљи поступак, који се решава на суду. Полиција других могућности нема. Она може евентуално да штити особу двадесет и четри часа дневно уколико је њена безбедност угрожена, али нема неку даљу надлежност без одлуке суда”, рекао је Трајковић.

Он је поред тога нагласио и да је полиција дужна да одговори на сваки позив, па чак и превентивно делује.

Учешће у раду панела преузела је и Милена Ђерић, надзорни судија основног суда Приштина, огранка  суда у Грачаници.

”Ја сам пре свега мајка, ћерка, сестра, и то ми је дато рођењем. То нисам ја бирала, то је по природи тако. Али бирала сам супруга, то је мој избор. Али ако ми је  по природи дато да будем мајка, ћерка и сестра, зашто онда немам право и на заједнички стечену имовину? Имамо одличну сарадњу са полицијском станицом, центром за социјални рад, као и са канцеларијом за заштиту жртава. Трудимо се да свој посао обављамо на што професионалнији начин”, наглашава Милена Ђерић.

Она је навела и да када је реч о насиљу, судије те предмете и теме третирају као хитне у односу на све остале и дају им приоритет.

Испред општине Грачаница на панелу је учествовала Марија Стојановић. Она је изнела статистичке податке који говоре о насиљу над женама.

”На основу статистике из центра за социјални рад у току 2018. године било је три пријављена случаја центру. У сва три случаја жене су трпеле насиље од супружника, па чак и брата, који су склони алкохолу и љубомори. Зашто жене често трпе насиље су економски разлози и то што се сва имовина води на супружника, и из страха да не остану без ичег не пријављују, па чак и крију насиље. Од скоро је ступило административно упуство о регистрацији имовине на оба супружника, и тиме би побољшали ситуацију жена”.

Испред не владиног сектора окупљенима се обратила Невенка Рикало.

”Говорити о насиљу у породици код нас је још увек сраман чин. Морам да похвалим ову иницијативу, јер се тиме покушава разбити досадашња традиција. Жене су често изложене физичком, економском, сексуалном, а у новије време и електронском насиљу. Колико год причали о законима који се тичу основних људских права, они се веома мало и примењују. Потребно је уложити велики труд да се то покрене и да се примена закона спроводи”.

Поред овога Невенка је говорила и о томе да код жена влада страх од последица којим би биле изложене уколико би пријавиле насиље. Да жене често и занемарују насиље и да себи не могу да признају да  се над њима врши насиље. Зато морамо на оваквим скуповима да иницирамо и побољшамо свест жена да не трпе насиље и не буду жртве насиља.

Овом панелу биле су присутне све заједнице које су заступљене на Косову и Метохији, као и представници КФОР-а, УНМИК-а и општине Грачаница.

 

Check Also

Вучић: Са Порфиријем о важним питањима за државу и цркву

Председник Александар Вучић пренео је, након састанка са патријархом Порфиријем, да су разговарали о свим …