Главна / Вести / Косово и Метохија / И новогодишњи пакетићи за децу на КиМ зависе од такси

И новогодишњи пакетићи за децу на КиМ зависе од такси

Увођење такси од 100 одсто на робу из централне Србије значајно омета и рад хуманитарних организација, због чега су на КиМ залихе хране за народне кухиње на измаку, испорука апарата за болнички центар у Грачаници је одложена, а питање је и да ли ће новогодишњи пакетићи стићи на време и обрадовати најмлађе, упозоравају хуманитарци Арно Гујон и Светлана Стевић.

“Хуманитарна помоћ није изузета од плаћања такси, а такође се тражи да на рачунима пише Република Косово, што ми никако не прихватамо”, упозорила је председница хумантиарне организације “Мајка девет Југовића” Светлана Стевић.

Никаква помоћ није стизала од увођења такси нити има назнака да ће је бити, рекла је Стевићева и упозорила да ће рад те хумантиране организације која брине о шест народних кухиња на КиМ бити доведен у питање ако се ситуација не промени.

“Ситуација је тешка и критична, резерве брашна су на измаку. Све више људи се прикључује кухињама, док се залихе из дана у дан смањују”, рекла је Стевићева за Танјуг.

Оснивач удружења “Солидарност за Косово” француски хуманитарац Арно Гујон каже да је ситуација на терену компликована, алармантна и да утиче чак и на хуманитарни рад Удружења на Косову и Метохији.

Истиче да таксе од 100 одсто нису само удар на српску економију, већ и удар на опстанак Срба на КиМ.

“Срби са Космета су храбри, радни, производе доста тога у домаћој радиности, али нажалост не могу сами да произведу лекове, уље, друге потрепштине и то сада недостаје или ће ускоро недостајати”, каже Гујон за Танјуг.

Наводи да је ових дана планирано да Удружење купи у централној Србији два апарата за болнички центар у Грачаници – ултразвучни апарат и комору за развијање рентген филмова, у вредности од 30.000 евра.

Како објашњава, због забране српских производа на КиМ, одустало се од куповине у централној Србији и сада се траже други начини да се ти апарати доставе у Грачаницу.

“Највероватније ћемо купити директно на Косову и Метохији и претпостављамо да ће то бити скупље, а и каснимо са том помоћи”, каже Гујон и истиче да је најбитније да без обзира на све помоћ стигне.

“То нас свакако успорава, али нас не обесхрабрује. Ми смо заиста мотивисани више него икада. Срби на КиМ неће одустати, а на нама је да их не напуштамо”, наводи Гујон.

Новогодишњи пакетићи под знаком питања

Испричао је да то што сва роба, па и хуманитарна помоћ из централне Србије, подлеже таксама, утиче и на “Божићни конвој”, који би ове године требало по 14. пут да обрадује најмлађе на КиМ.

Каже да сада размишљају да ли уопште треба да пошаљу камион са пакетићима, јер су и пре увођења такси, сваке године имали проблема.

“Сваке године је наш камион заустављан, претресан и разбуцали би пакетиће.

Ове године, с обзиром на забрану коју сам ја добио, с обзиром на таксе, питање је да ли је паметно да то пошаљемо, јер ако камион буде био заглављен месец дана, онда ништа нисмо постигли”, наводи Гујон.

Истиче да ће ипак послати волонтере Удружења на лице места тако да ако не буду успели да пребаце пакете скупљене у Француској, купиће на лицу места, како би поводом Нове године донели срећу дечици на КиМ.

“Та деца имају само то и не смемо да им ускратимо ту срећу”, каже Гујон.

Према његовим речима, недавно је пуштена у функцију и фарма за тов живине коју је Удружење изградило у сарадњи са Епархијом рашко-призренском, на којој има преко 800 кокошака, неколико десетина патака и ћурки, 500 пилића, колико и јаја на дневном нивоу.

“То је пројекат вредан око 70.000 евра, а та помоћ омогућава људима да живе од свог рада и даје храну за народне кухиње. То није довољно, али то је добар смер којим треба да идемо”, наводи Гујон.

“Борба Давида против Голијата”

Додаје да седам година Удружење са Епархијом ради на самоодрживим пројектима и да ће наставити да ради јер, каже, то економски оснажује српске енклаве на КиМ, што је њима и потребно.

Наводи да још увек имају залиха у магацину у Грачаници, као и да ће на КиМ, преко својих фарми поделити стоку – козе, овце и свиње породицама које се баве сточарством.

Коментаришући то што му је Приштина забранила улазак на Космет, Гујон каже да је забрана на снази, да му је МУП такозваног Косова одбио жалбу, те да је у току тужба Управном суду Косова.

“Све је у њиховим рукама, то је борба Давида против Голијата, али боримо се, немамо избора. Они могу мени да забране да уђем, али не могу да забране хуманост, солидарност”, закључио је Гујон.

Извор: РТС

Check Also

Петковић: У текстилном погону у Рашки 50 радних места за Србе са КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да ће у тесктилном …