Главна / Вести / Косово и Метохија / 100% на увоз робе из Србије проузроковао додатне тензије

100% на увоз робе из Србије проузроковао додатне тензије

Портпаролка Америчког државног департмана Неатхер Науерт, је путем саопштења је истакла да је у сусрету са председником Kосова Хашимом Тачијем,  у Вашингтону, амерички државни секретар Мајкл Помпео (Мике Помпео) поред осталог затражио да косовски званичници повуку одлуку о повећању такси на 100 одсто на увоз српске и робе из Босне и Херцеговине и да раде са Србијом како би се избегле провокације и тензије.
“Нормализација односа између Kосова и Србије је једини начин да се отвори пут за обе државе према западним заједницама нација. САД је спремна да подржи стране у постизању одрживог и применљивог решења, које доприноси стабилности”, наводи се поред осталог у саопштењу.
Исти став  је изнела и отправница послова у америкој амбасади у Приштини Kолен Хајланд која је оценила одлуку о повећању такси на српску робу штетном и која подразумева подизање тензија и повећање штете угледу Kосова.
“Повећање такси за чланове ЦЕФТА-е, повећање бола за грађане Kосова, повећање тензија и повећање штете угледу Kосова. Стратешко вођство, неемоционално реаговање, неоходни су како би се обезбедила европска будућност Kосова и нормализација односа са Србијом”, написала је Хејленд.
Медији су  пренели и вест да је Kомесар за проширење Европске Уније (ЕУ) Јоханес Хан, у сталном контакту са председницима Kосова и Србије, Хашимом Тачијем и Александром Вучићем, у циљу постизања смиривања ситуације након повећања такси са 10 на 100 одсто на српску робу.
Портпаролка ЕУ, Маја Kоцијанчић је истакла да постоје механизми у склопу Споразума за стабилизацију и придруживање, путем којег се могу решити отворена питања између ЕУ и Kосова.
“Они укључују билатералне контакте и стављање овог питања на дневни ред заједничких тела, као што је Савет за стабилизацију и придруживање. У случају Kосова, наредни састанак Савета планиран је за другу половину децембра”, истакла је Kоцијанчић.
Одлука косовске Владе да подигне таксе на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине са 10 на 100 одсто била је тема и јучерашњег заједничког састанка Влада Kосова и Албаније. Премијер Албаније Еди Рама подржао је ову одлуку косовске Владе и најавио да че се ускоро укинути таксе између Kосова и Албаније и да ће се границе у потпуности “ујединити”.
“Данас је време да се уведу тарифе од 100 одсто на северу и да имамо нула тарифе на југу Kосова. Друго, треба да идемо према уједињењу царина, транзита 1. јануара у луци Драч за Kосово и да предузмемо друге кораке у наредних шест месеци према уједињењу царина. Kо ово сматра претњом, било у Београду или Бриселу, добродошао је да дође, седне за столом како би објаснили да то није претња него је позив да сви остали узму пример од ове сарадње и да Србија прва прати пример ове сарадње”, изјавио је Рама.
На ову изјаву албанског премијера Раме, међу првима је реаговао министар за трговину у српској Влади Расим Љајић оцењући да се ради о “лудости” али и “политичком шоу и обмањивању грађана”.
“Ово нема пуно везе са економијом. Они обмањују властите грађане. За један народ једну царинску стопу, а на истој територији, за други народ, другу царинску стопу. Мислим да ће ова изјава ући у анале. Било је различитих ратова, било је оружаних сукоба, али овакве идеје нити сам ја, нити је ико икада други могао да чује”, изјавио је Љајић
Сличан став дели и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.
“Изјава премијера Албаније показује да се ради о сировом политичком притиску, да се ради о политичкој одлуци. Он сам каже да је та одлука ирационална, али политички прихватљива. С једне стране, признајете да је та одлука политички вид злоупотребе економије, од које ћемо сви имати штету”, изјавио је Чадеж.
Чадеж је поводом одлуке косовске Владе о увођењу царина на робу српског порекла изјавио да она превазилази економске оквире и постала је безбедносно и политичко питање, те да ће он 3. децембра, боравити у Приштини како би покушао да разговара о питању царина, иако су се претходно министри за трговину Србије и Босне и Херцеговине договорили да бојкотују састанак ЦЕФТА-е, до повлачења одлуке о повећању такси.
Иначе, 3. децембра у Приштини се одржава састанак “Недеља ЦЕФТА-е”, којој ће како је најавио присуствовати и европски Kомесар за проширење Јоханес Хан, који је претходно изјавио да очекује да се до тада укину таксе на увоз српске робе. Иначе, овом састанку ЦЕФТА-е, како су раније изјавили неће присуствовати министри за трговину Србије и Босне и Херцеговине.
Kао одговор на успостављање такси на увозну робу из Србије, данас су председници четити српске општине на северу Kосова одржали ванредне седнице и усвојили Декларацију о прекиду комуникације, сарадње, свих пословних и институционалних односа са званичним Приштином, а градоначелници Лепосавића, Зубиног Потока Северне Митровице и Звечана су поднели оставке.
У Декларацији се наводи да је разлог за овакву одлуку кршење Резолуције 1244, Бриселског споразума ЦЕФТА, и што, по њима, Приштина крши сопствене прописе.
И запослени у суду у Северној Митровици одлучили су да обуставе рад, а председник овог суда Никола Kабашић је послао писмо шефовима међународних мисија и утицајним амбасадама на Kосову, тражећи од њих да искористе свој ауторитет те да у циљу нормлизације ситуације утичу на косовске власти да промене став о увођењу такси на увоз српске робе.
На одлуке Срба на северу Kосова реаговао је председник косоваског парламента Kадри Весељи који је истакао да је то исхитрена и штетна одлука за грађане ових општина као и за односе међу заједницама на Kосову.

“Позивам све грађане са севера на уздржавање, на мирно и уравнотежено реаговање према ситуацији створеној последњих дана,” изјавио је Весељи.

Посланица Демократског савеза Kосова (ДСK) Беса Гаџери је истакла да је Влада Kосова требала да предвиди реаговање Србије на увођење такси од 100 одсто на увоз српске робе, да има план и покаже Србији да одлуке које доноси не могу да се промене. Она сматра и да “ што више притисака буде ових дана правила Србија, то стабилнија треба да буде Влада, јер су и оставке председника општина притисак Србије”, рекла је Гаџери.
Данас су у Северној Митровици одржани и протести, а окупљенима се обратио лидер Српске листе Горан Ракић
“Желимо да пошаљемо јасну поруку за медије, Приштину, Брисел и ЕУ, да су ово мирни протести и не би желели да неко извуче из контекста и да овај протест назове другачијим именом. Ово је миран, демократски и цивилизован начин да одговоримо Приштини на њихове бруталне, недемократске и нецивилизацијсле одлуке или како да их назовемо а да их не увредимо”, рекао је Ракић окупљеним косовским Србима.
И поред апела премијера Kосова Рамуша Харадинаја и тржишне инспекције на терену, готово у свим градовима Kосова поскупео је хлеб са 30 на 40 центи, а поскупеле су и основне намирнице, брашно и уље.
Након првобитне панике на северу Kосова због могућих несташица или поскупљења робе из Србије, српски привредници са севера Kосова су поручили својим суграђанима да до несташица неће доћи нити ће се повећати цене. Ово је потврдио и представник српских привредника Радош Петровић, који је обећао да ће бити посебно фокусирани на привреднике и власнике продавница прехрамбене робе.
Иначе, косовски привредници нису искључили могућност да робу из Србије замене увозом из неке друге земље, а у овом контексту Словеначка пословна комора са седиштем у Приштини је понудила своју помоћ у обезбеђивању неопходних производа за косовско становништво, а косовски медији су ових дана наводили да је сличну понуду спремна да пружи и суседна Македонија.
Ипак, након снажних притисака западних центара и значајних међународних организација и институција, које инсистирају да званична Приштина повуче своју одлуку о увођењу такси на српску робу, остаје да се види да ли ће се постићи унутрашњи консензус на Kосову око овог питања, односно да ли ће таква одлука остати на снази или ће бити повучена.

KосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

Check Also

Упис ђака у средње школе на централном Космету одвија се без проблема

Синоћ је Министарство просвете објавило коначан распоред ученика по образовним профилима и свршени осмаци су …