Главна / Друштво / Козарев са председницом Републике Српске о ситуацији на КиМ

Козарев са председницом Републике Српске о ситуацији на КиМ

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев састао се данас у Бањалуци са председницом Републике Српске Жељком Цвијановић, са којом је разговарао и ситуацији у јужној српској покрајини, насталој због увођења трговинских баријера Приштине, преневши да је српски народ на КиМ решен да се мирним и демократским средствима до победе бори за заштиту својих елементарних права и интереса.

Најновији притисци Приштине на српски народ на КиМ су, према његовим речима, без преседана у новијој европској историји и мимо свих принципа савремене цивилизације.

 

Козарев је истакао да се државни врх Србије бори да објасни српском народу на КиМ да је потребно да се максимално уздржи од реаговања на провокације, и да истовремено Београд у европским и светским политичким круговима наставља да инсистира на одлучном притиску на Приштину да одустане од пута ескалације и дестабилизације.

Козарев је истакао да Србија не намерава да реагује контрамерама, јер је озбиљна и одговорна правна држава, која примењује Цефту и друге споразуме.

 

Према његовим речима, они који губе признања међународне заједнице, а у последње време и све битке у међународним организацијама, имају осећај панике и губљења тла под ногама и желе да брзим и насилним потезима, као и протеривањем Срба, доведу Србију до свршеног чина, уместо да се решење тражи компромисом, мирним путем кроз дијалог, чему Београд остаје привржен.

Козарев је председници Цвијановић захвалио на најављеним акцијама подршке студената, обичног народа, као и представника локалних самоуправа у Републици Српској.

Председница Цвијановић је и овом приликом нагласила да институционална подршка српском народу на КиМ ни у будућности неће изостати, те да ће се кроз различите пројекте повезивања још чвршће наставити.

Председница Републике Српске изразила је пуну солидарност са српским народом на КиМ и пуно разумевање тежине свакодневног живота, те подржала све иницијативе које се тичу помоћи братском народу у покрајини.

Она је најавила помоћ Удружењу родитеља деце са посебним потреба „Подржи ме“ са подручја четири српске општине на КиМ, те подсетила на изградњу културног центра Републике Српске у Косовској Митровици, изградњу стамбене зграде за социјално угрожене и канцеларије за Међуопштински центар за социјални рад у Косовској Митровици.

Састанку је присуствовао и председник Одбора за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске Милорад Арлов.

 

Check Also

Градоначелник Партеша осудио обијање цркве

Обијањем и пљачкањем цркве Свете Тројице у Партешу на задушнице, јасно је послата порука Србима …