Главна / Друштво / Идеју “кориговања граница” прате нетранспарентност и противљења

Идеју “кориговања граница” прате нетранспарентност и противљења

Док председник Kосова Хашим Тачи данима лобира у Сједињеним америчким државама (САД), како би добио подршку за своју идеју за “кориговање граница” , у циљу решавања односа са Србијом, односно, како тврди, реципрочног признања на крају овог процеса, премијер Kосова Рамуш Харадинај је пронашао начин да америчким званичницима и јавности пренесе свој потпуно супротан став по овом питању.

Престижни амерички часопис Вашингтон Пост објавио је ауторски чланак косовског премијера Харадинаја, који је истакао да неће дозволити Србији да угрози суверенитет, безбедност и просперитет Kосова. Харадинај је поред осталог истакао да Србија, кршећи бриселске споразуме за нормализацију односа, ради и на блокирању Kосова на путу учлањења у Европску Унију (ЕУ) и учлањења у многим међународним организацијама, као што је то био и случај са ИНТЕРПОЛ-ом.

“Сада нам председник Србије Александар Вучић, подржан од Русије, нуди срамотну понуду: Србија ће признати Kосово ако им ми дамо један део наше територије. Србија жели да створи једну етнички ‘чисту’ државу, одузимајући грађанима државност и протерујући их из њихових кућа”, написао је поред осталог Харадинај.

Залажући се за непроменљивост граница са Србијом, Харадинај је истакао да ова “понуда” о “давању територије” има високу цену.

“Ми не можемо да прекршимо наш Устав, нећемо дати наш суверенитет и нећемо уништити наш територијални интегритет, само да би Србија признала оно што је данас чињеница. Ми, такође, нећемо стварати опасан преседан, који би дестабилизовао шири Балкан и земље које се боре за територијални интегритет, као што су Израел, Украјина и Индија”.

У чланку, Харадинај подсећа да је већина међународних експерата против идеје “промена граница” са Србијом и да је снажно одбацују грађани Kосова. Он наводи да се, према последњем истраживању, чак 77 одсто грађана Kосова изјаснило против те идеје и да он као премијер Kосова “никада неће подржати такав пазар”.

Председник Kосова Хашим Тачи је током боравка у САД и сусрета са саветником за националну безбедност у америчком Државном департману, Џон Болтоном, изјавио да је добио од њега подршку за нормализацију односа са Србијом, а Болтон је путем свог твитер налога истакао да је сада “право време да Kосово и Србија постигну споразум. САД су спремне да помогну и једнима и другима, како би се достигао такав циљ”.

Тачи се састао и са америчким конгресменом Елиот Енгелом, са којим је, како је истакао, разговарао о темама од интереса за Kосово, а Енгел је на питање новинара о идеји “кориговања граница” са Србијом изјавио да не жели да улази у детаље, истичући да је САД увек са Kосовом и за оно што Kосово и његови лидери одлуче.

Председник Kосова се састао и са неколико америчких сенатора, тврдећи да је и од њих добио подршку за “нормализовање односа са Србијом”. Сенатор Рон Џонсон је изјавио да Тачију и Вучићу треба оставити простора како би дошли до решења.

“Оно (решење) треба да буде између две стране, а у тренутку када се постигне споразум, да обезбедимо подршку која би осигурала да ће тај спроразум произвести мир, стабилност, безбедност и просперитет за народе Kосова и Србије, како би ишли напред”, изјавио је Џонсон.

Један од ретких који су отворено подржали Тачија и његово инсистирање да односе са Србијом реши кориговањем граница, је академик Реџеп Ћосја, који је прецизирао да је за размену територија, али не и поделу Kосова.

“Могуће је надати се размени територије на миран начин, споразумом, између Kосова и Србије, иако никада са 100 постотном сигурношћу, да (споразум) доноси мир између ове две земље и њихових народа, садашњи мир и историјски мир. Такав споразум, реализован разменом територија, реално би требао да онемогући, у сваком погледу, поновно рађање, у ствари вампиризам, последица српске псеудомитологије на Kосову. Ово, се пак не може рећи за друге споразуме, постигнуте крпљењима, са свим слагањима и неслагањима,“ рекао је поред осталог Ћосја.

Ипак, опозиција, али и добрим делом, цивилно друштво критикују идеју о “кориговању граница” као решење за дугогодишње проблеме и решавање односа са Србијом.

Бивши амбасадор Kосова у Лондону Мухамет Хамити је изнео критике на рачун Тачија, који је изразио вољу да отвара разговоре са Србијом, и то не само око граница Kосова, које је признало више од 100 земаља света, укључујући и САД, него што отвара и унутрашња питања Kосова. Он ову критику заснива на интервјуу Тачија “Гласу Америке”, где је истакао да има доста питања о којима треба расправљати са Србијом.

“Има ствари које ћемо дискутовати, било о несталима, било о расељенима, било о имовини, било о правима Српске православне цркве, о економском развоју, инфраструктури, процесу нормализације и помирењу наших земаља, о образовању, здравству. Али, једно треба да нам је јасно: да без дефинисања граница, неће бити ни коначног мировног споразума који гарантује реципрочно признавање”, изјавио је Тачи у интервјуу “Гласу Америке”.

С друге стране, шеф парламентарне групе Демократског савеза Kосова (ДСK) Авдулах Хоти се не слаже са Тачијем да је дефинисање границе са Србијом предуслов за постизање мировног споразума.

“Изјава да Србија неће признати Kосово без дефинисања граница које деле две земље, не стоји и то је само камуфлажа како би се ушло у преговоре за размену територија. Црна Гора нас је признала без демаркације границе, ослањајући се на принципе недодирљивих граница које су постојале до 1989.-те године”, изјавио је Хоти.

Реаговао је и лидер Демократског савеза Kосова Иса Мустафа. Путем Фацебоок-а он је изнео став да су Влада, на чијем је челу Рамуш Харадинај и парламент на челу са Kадри Весељијем део пројекта поделе севера Kосова.

“Понашање, деловање  неделовање Владе и скупштине, независно од тога шта изјављује председник парламента, премијер и неки министри, део су пројекта поделе Kосова. Јасно се види да председник није сам у његовој идеји ‘кориговања граница’”, изјавио је Мустафа.

Он је такође истакао да је неприхватљиво да зарад популистичких и кампањских ефеката доводе у опасност територијални интегритет и спровођење власти на целој територјии Kосова. Такве неодговорне институције треба да поднесу оставке и да се расформирају.

Немачка је најотворенији противник редефинисања граница између Kосова и Србије, а негативан став су изнели и црногорски председник Мило Ђукановић и бивши хрватски председник Стјепан Месић, који је изјавио да су ратови у бившој Југославији, који су изазвали преко 100 хиљада жртава, завршени, али се границе нису помериле ни за милиметар. Он је позвао ЕУ да убрза евроинтеграцију Југоисточне Европе, који би по њему утихнуо и идеју промена граница, некадашњу идеју Милошевића, коју он није могао да реализује, Данас, каже Месић, има људи који такву идеју називају добром.

Иако српски председник Александар Вућић тврди да није упознат са идејом о размени територија са Kосовом, српска премијерка Ана Брнабић је почетком новембра у интервјуу британском листу “Фајненшел Тајмс” изјавила да би размена територије био само део могућег решења, недовољан за постизање мировног споразума.

“Kоначни споразум, ако буде постигнут, мораће да буде свеобухватан. Мораће да укључи људска права, мањинска права, економску сарадњу, дугорочну сарадњу Срба и Албанаца, учење оба језика, као и културно наслеђе, цркве и манастире”, казала је Брнабић у интервјуу за британски лист.

Она је изјавила да је Пандорина кутија отворена још пре десет година, када су многе државе признале косовску независност.

“Ми сада покушавамо да затворимо Пандорину кутију. Не може се рећи да смо пре 10 година били спремни да мењамо границе, а да данас не можемо да разговарамо о промени граница”, изјавила је Брнабић.

У целој овој атмосфери, оно што је једино јасно је да ни грађани Kосова али ни Србије нису упознати са евентуалним детаљима везаних за “кориговање” границе између Kосова и Србије, пре свега због нетранспарентности.

 

 

 

 

KосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

Check Also

Нове- ублажене анти-ковид мере у општини Грачаница

Кризни штаб општине Грачаница обавештава јавност да ступају на снагу нове- ублажене мере у борби …