Главна / Друштво / Слађана Рашић: Сарадња са родитељима од великог значаја за васпитање деце

Слађана Рашић: Сарадња са родитељима од великог значаја за васпитање деце

Готово све светске организације које се баве децом и дечјим правима, ове године акценат су ставиле на борбу против насиља у породици, као и борбу против вршњачког насиља, када су деца у питању. По речима педагога Предшколске установе Сунце у Доњој Гуштерици Слађане Рашић, свако дете треба да има основна дечја права која су загарантована и Конвенцијом о дечјим правима, а ова установа се и у току Дечје недеље која је одржана у октобру, придружила апелу против насиља над децом. Када је у питању вршњачко насиље, деца предшколсог узраста су премала да би испољавала ту врсту агресивности, али уколико се и примете негативне особине код детета, у том случају, педагог и васпитачи указују родитељима правовремено, како би се превентивно деловало.

– Деца у предшколском узрасту тек улазе у период социјализације. То што се дешава да неко дете буде себичније или мање сарађује са другом децом су фазе развоја, које су и карактеристичне за тај период, тако да такве особине нису аларм за неко будуће понашање. Сарадња са родитељима, у сваком случају, мора да постоји. Троугао родитељ – васпитач – дете не сме да се прекине. Таква сарадња даје најбоље резултате – каже за наш програм педагог Слађана Рашић.

Треба додати да Предшколска установа Сунце од ове јесени ради у реновираним просторијама, да су самим тим услови за рад васпитача много лакши, а боравак деци пријатнији.

Check Also

Вучић изразио саучешће поводом смрти Лазанског; Селаковић: Збогом поштовани амбасадоре…

Председник Србије Александар Вучић упутио је изразе најдубљег саучешћа породици Мирослава Лазанског и свим људима …