Главна / Вести / Косово и Метохија / Ракић: Вучић затражио мирне протесте, без обзира на потезе Приштине

Ракић: Вучић затражио мирне протесте, без обзира на потезе Приштине

Председник Српске листе Горан Ракић каже да је председник Александар Вучић затражио на данашњем састанку од представника Срба са КиМ искључиво мирне, демократске и ненасилне протесте, без обзира на даље потезе Приштине.

Горан Ракић је новинарима рекао да су представници Срба са КиМ током састанка упознали председника Вучић са страхом и забринутошћу са којом се суочава српски народ на КиМ.

Ракић: Порука Бахтирију – нема заузимања севера

Остајемо на КиМ, нема заузимања ни севера, ни севрне Митровице, поручио је Ракић градоначелнику јужне Митровице Бахтирију, који жели да уједини и преузме контролу и над северном и над јужном Митровицом.

“Није то први пут да исказују намеру да заузму север и северну Митровицу”, рекао је Ракић и изнео податак да у јужној Митровици живи један Србин.

“Такође смо председника упознали да смо пре два дана поднели оставке на место граодначленика и чули смо од председника да тражи од нас мирне, ненасилне и демократске протесте, без обзира на све што Приштина буде предузимала против српског народа на КиМ”, рекао је Ракић новинарима после састанка у Председништву Србије.

Ракић је истакао да таксе које је Приштина увела нису уперене против Србије, као што, каже, неки покушавају да представе и заварају јавност, већ су уперене директно против опстанка српског народа на КиМ.

Поздравио је протест студената у Митровици, који су селотејпом преко својих уста показали да Европа упорно ћути и да благим изјавама ништа не предузима да натера Приштину да повуче “бруталне таксе”, с циљем да Срби напусте КиМ.

“Позивамо српски народ на мир и да достојанствено и ненасилно наставе борбу, мирним протестима. Ми оружје немамо, али немамо ни резервни град, ни резевну државу, ми ћемо остати на својим огњиштима и борићемо се мирно и нећемо се повући без обзира какве буду мере уводили против спрског народа”, истакао је председник Српске листе.

Како каже, ситуција на терену је аларманта, мада хране још има, али су залихе при крају, много теже је јужно од Ибра, а стиже зима.

“Већ колико сутра ћемо се суочити са несташицом енергената, питање да ли ће школе и домови имати грејање, јер градска топлана, на пример, у Косвоској Митровици ради на мазут. Питање је како ће стићи енегенти”, додао је Ракић.

Таксама напали нашу будућност” 

Потпредседник косовске владе у оставци Далибор Јевтић рекао је да су са шефом државе имали продуктиван састанак.

“Информисали смо председника о томе шта се дешава на терену, како тренутно српски народ живи, северно и јужно од Ибра. Ситуација је из дана у дан све тежа, а посебно је тешко јужно од Ибра”, рекао је Јевтић.

Онима из Приштине који се труде да прикажу да су мере уперене против Србије и БиХ, а не против Срба на Косову поручио је да јесу уперене директно против њих и то с циљем њиховог протеривања.

“Они који ћуте на те одлуке и мере подржавају тај циљ. Уместо саопштења, писања по Твитеру, очекујемо конкретне мере, пре свега ЕУ, она има механизме да на директан начин натера Приштину да промени одлуку о таксама, и преко ССП и на друге начине”, додао је Јевтић.

Ако се то не догоди, Срби ће наставити са мирним протестима и другим активностима, на демократски начин, слањем јасних порука и постављањем питања – да ли неко жели да на Косову има само један народ и да се изврши коначно етничко чишћење и да ли је то оно Косово за које се и међународна заједница залаже, рекао је Јевтић.

“То је опасност, то нас чека ако се ове неразумне мере не промене под хитно”, закључио је Јевтић.

Посланица Српске листе Миљана Николић каже да је на прагу хуманитарна катастрофа на КиМ и да се то понавља по ко зна који пут.

“Напали су таксама нашу будућност, напали су право на слободу, наше достојанство. Данас су упитне основне намирнице, сутра ће бити струја и вода, да ли ће ваздух да нам укину”, каже Николићева.

Према њеним речима, све што је Харадинај урадио, урадио је да би Срби напустили КиМ и препустили све што су преци стицали годинама.

Нагласила је да Албанци уништавају српска гробља, посебно јужно од Ибра, да би показали да не желе да живе са Србима.

Градоначелник Грачанице Срђан Поповић каже да су грађани сваког јутра узнемирени у ишчекивњу како ће проћи дан.

“Тешка је ситуација, нисмо имали никакав сигнал од било кога, поготово од међународне заједнице, што додатно збуњује народ на централном Косову. Људи су свесни какви дани долазе”, рекао је Поповић.

Упозорио је да енергенти који треба да дођу до обданишта и школа стижу на тежак начин и да може доћи до тога да сутра не буду могли да се загреју.

Додао је да је је људима из средина попут Бабиног моста, Прилужја, Племетине још теже и да је у сталној комунуикацији са њима.

“Радује да предсендик и влада константно раде на томе да се ураузме они који овај терет морају да склоне шсто пре”, рекао је Поповић.

Ивановић: Мале резерве кисеоника

Директор Клиничко-болничког центра у Косовској Митровици Милан Ивановић рекао је да су на северу Косова и Метохије мале и недовољне резерве кисеоника за пацијенте.

“Тренутно постоје резерве, али нису довољне и неће дуго трајати. Надам се да ћемо у следећим данима стабилизовати снабедевање кисеоником”, рекао је Ивановић.

На подсећање новинара да је упозоравао да кисеоника неће бити, Ивановић је шалећи се узвратио: “Највише га има на Копаонику, који нама није далеко”.

Ивановић је додао да је ситуација веома тешка, узрокована у претходних 20 година непрестаним насиљем, институнционалним и ванинституционалним, физичким, психолошким насиљем, застрашивање, а сада и економксим насиљем.

“Циљ је изгладњивање наше деце и људи и у крајњем стварање избегличких колона и протеривање Срба са КиМ. То је насиље које је усмерено, не само против Срба на КиМ, већ у целини против српксог народа и државе”, рекао је Ивановић.

Том насиљу, подвукао је, дата је велика помоћ када су својевремено постављене границе, усвојена “шиптарско-америчка” резолуција којом су УН дезавуисане, као и резолуција СБ УН 1244.

“УНМИК треба подсетити да је једини валидни документ на КиМ Устав Србије и Резолуција 1244”, указао је.

Како је рекао, на данашњем састанку није видео никакву разлику међу Србима са КиМ, који су потпуно јединствени.

“Радује нас да је остварена пуна сарадња са државним врхом и безрезервна подршка врха у овим тешкоћама. Сигуран сам да ситуација може да се побољша и стабилизује”, рекао је Ивановић.

Извор: РТС

 

Check Also

Нове- ублажене анти-ковид мере у општини Грачаница

Кризни штаб општине Грачаница обавештава јавност да ступају на снагу нове- ублажене мере у борби …