Главна / Вести / Косово и Метохија / Ракић: Нема спајања Северне и Јужне Митровице!

Ракић: Нема спајања Северне и Јужне Митровице!

Градоначелник Северне Косовске Митровице Горан Ракић каже да декларација Бахтирија нема правног основа и подсећа да су институције у Приштини још раније поручиле да за уједињење две општине нема законског оквира.

Истиче да је политички циљ декларације јасан – протерати Србе. “Наша је порука – можда ћемо бити гладни и жедни, али ћемо бити одлучни у мирној борби да истрајемо на нашим вековним огњиштима”, поручио је Ракић.

Истакао је да Срби неће одговорити на провокације. “Имате своју општину, народ вас је бирао, водите општину ако знате да је водите, али у нашу општину се не мешајте, остаћемо овде. Поднели смо оставке, али остајемо уз народ и бићемо истрајни у томе”, истакао је Ракић.

Косовска Митровица је подељена након НАТО бомбардовања 1999. године на северни део, у коме живи претежно српско становништво, и на јужни део, у коме живи претежно албанско становништво.

Општина Северна Косовска Митровица формирана је на основу закона косовске скупштине о административним границама општина, у фебруару 2008. године.

Настала је, иначе, по плану Мартија Ахтисарија за децентрализацију на Косову и Метохији и требало је да буде општина са српском етничком већином, на подручју општине Косовска Митровица.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Витиа: Увешћемо нове мере како би спречили ширење коронавируса

Вршилац дужности косовског министра здравља Арбен Витиа поручио је вечерас да ће бити уведене и …