Главна / Друштво / Непроменљиви ставови око такси одлажу и дијалог

Непроменљиви ставови око такси одлажу и дијалог

Након јучерашњег разговора у Београду, председник Српске листе Горан Ракић је изјавио да је председник Србије Александар Вучић, од њих затражио искључиво мирне, демократске и ненасилне протесте, без обзира на даље потезе Приштине. Ракић је, такође, изнео мишљење да су мере које је увела званична Прииштина на увоз робе из Србије, уперене не против Србије, него опстанка српског народа.

Косовски премијер Рамуш Харадинај, међутим, инсистира да таксе нису уведене против косовских Срба и позвао је институције Косова да им помогну и на северу и на југу Косова, у снабдевању.

„Треба да се побринемо за Србе на Косову. Да их снабдемо и на северу и на југу. Царине да поштују законско право да за личну куповину у висини  до 175 еура нема тарифе. А ако се Срби снабдевају за породицу у пограничном појасу, да се не спречавају. Ослободили смо такође и Цркву када је реч о куповини“, изјавио је Харадинај.

 

Иначе, увоз производа из Србије и Босне и Херцеговине  (БиХ) је, рекло би се, у потпуности престао. Према изјави портпарола Царине Косова  Адриатика Ставиљеција, у првих осам дана од ступања на снагу одлуке о повећању такси од стране Владе Косова, на територију Косова је ушло само неколико камиона.

“Реално, ако је пре одлуке било око 120 камиона из Србије и БиХ, углавном из Србије, сада након доношења одлуке од 100 одсто такси, видели смо да је у том периоду од примене одлуке било минималног увоза. До сада је оцарињено само два камиона”, изјавио је Ставиљеци.

Смањени увоз из Србије и БиХ, утицао је на поскупљење основних намирница, хлеба, брашна, шећера и уља.

И поред врло снажног притиска међународне заједнице, Харадинај не одустаје од намере да ова одлука Владе остане на снази. Како је рекао, може да буде толико дуго док Србија не буде признала Косово, и толико дуго док не дође до коначног споразума између две земље који би обухватио и чланство у ОУН, дугове, пензије, нестале али и укидање такси.

“То је део коначног пакета споразума о признању између Косова и Србије”, изјавио је јуче премијер Косова.

Иначе, поред америчких амбасада у Приштини и Београду, као и Европске Уније (ЕУ), на одлуку Владе о увођењу такси на увозну робу из Србије и БиХ, реаговала је и немачка Влада Ангеле Меркел, која је позвала Косово да оконча “трговински  рат” са Србијом.

„Немамо ни мало разумевања за одлуку Косова да уведе стопроцентне таксе на увоз робе из Србије,“ рекао је портпарол Меркелове, Штефан Зајберт новинарима у Берлину. Он је такође позвао обе стране да се врате дијалогу и избегну ескалацију тензија.

Реаговао је и Дејвид Мекалистер, известилац за Србију у Европском парламенту, који је затражио од Србије да настави са настојањима за помирење, без обзира на одлуке које је донело Косово у вези царинских такси, додајући и да је свестан створене ситуације, али и да је дијалог у Бриселу једино место где се могу адресирати сва питања и забринутости.

“Јасно је да је одлука Косова о таксама од 100 одсто за робу из Србије и БиХ у супротности са Споразумом ЦЕФТА-е и то је јасан знак против духа добросуседске сарадње између Косова и Србије”, изјавио је Мекалистер.

 

Шеф косовске делегације у дијалогу у Бриселу са Србијом и саветник премијера Харадинаја, Авни Арифи је истакао да се одлука о таксама на увоз робе из Србије и БиХ неће повући, упркос ултиматума Србије или због међународног притиска.

Он је у интервјуу за Радиотелевизију Косово (РТК) истакао и да је технички дијалог са Србијом “клинички мртав”, да је кривац Србија, која није имплементирала ниједан споразум и да Влада Косова неће повући одлуку ни ако се она повезује за наставак дијалога између две земље.

Исти је став изнео и министар за трговину и индустрију Ендрит Шаља, који је поред осталог истакао и да верује да ће одлуку и даље подржавати коалициони партнери.

“Верујем да ни наши други коалициони партнери неће тражити повлачење ове одлуке, док се не буду отклонили разлози који су нас натерали да донесемо такву одлуку”, изјавио је Шаља.

Ипак, Рахим Пацоли, секретар Алијансе ново Косово, која је део владине коалиције, затражио је да се повуче одлука Владе, како би се размотрио захтев Сједињених америчких држава (САД) и Немачке, који траже такође повлачење одлуке о увођењу увозних такси на српску робу.

Иначе, премијерка Србије Ана Брнабић је најавила да да ће, ако Влада Косова не буде повукла одлуку о увођењу такси на српску робу, жалити Арбитражном суду.

Према члану 43 Споразума ЦЕФТА, страна која сматра да је оштећена треба да се обрати писаним путем другој страни за консултације. Уколико се унутар рока од 90 дана не пронађе решење, онда стране одлучују да прате арбитражне процедуре. Међутим, званичници Косова сматрају да ће препрека за Србију бити јер није признала Косово, због чега неће моћи да прати предвиђене процедуре.

 

 

 

 

КосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

 

Check Also

Не конзумирати ракију непознатог порекла, како би се избегле последице ризичне по здравље и живот!

Последњих недеља појавила се комовица непознатог порекла, која је доступна становницима Косова и Метохије по …