Главна / Друштво / Дом здравља у Грачаници, установа која свим пацијентима излази у сусрет

Дом здравља у Грачаници, установа која свим пацијентима излази у сусрет

Дом здравља у Грачаници је установа која је 24 сата доступна пацијентима. Дом здравља је установа која се бави примарном здравственом заштитом, што значи да је у сваком виду лечења то први сусрет пацијента са здравственом установом, док се по потреби, након тога упућује у другу установу секундарног нивоа. У Дому здравља у Грачаници пацијенти су углавном задовољни нивоом пружања здравствених услуга. Ипак, повремено се здравствени радници и лекари суочавају са нестрпљивошћу пацијената.

– Пацијенти су нестрпљиви, али они морају да знају да што се мање времена издвоји за њих, то може бити на њихову штету. Лекар мора да посвети довољно времена сваком пацијенту. Увек су потребни разумевање и толеранција – каже за Јутро ТВ Грачаница др Мирјана Димитријевић, директорка Дома здравља у Грачаници.

– За сада имамо довољан број лекара. Имамо мањи број лекара опште медицине, међутим сви наши лекари специјалисти су по један или два дана ангажовани да раде општу медицину због самих услова рада и недостатка лекара опште праксе. Имамо и дванаест лекара који су ту преко косовских институција, тако да су и они допринели лакшим условима рада и бројности лекара – каже др Димитријевић.

Дому здравља недавно је дониран један хематолошки анализатор од стране словачке канцеларије, тако да су хематолошке анализе унапређене. Стављен је у рад и један биохемијски анализатор, а што је јако битно, овакав анализатор троши мање реагенаса, а анализе су напредније.

Check Also

Саобраћајна несрећа на улазу у Лапље Село

На улазу у Лапље Село из правца Грачанице у послеподневним сатима дошло је до теже …