Главна / Друштво / Студенти на КиМ: Ускоро ћемо морати да кренемо у штрајк глађу

Студенти на КиМ: Ускоро ћемо морати да кренемо у штрајк глађу

Студенти Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици одржали су данас протест испред студентске мензе са којег су поручили међународној заједници да преузме мере и натера приштинске власти да укину таксе од 100 одсто на робу из Србије.

Они су поручили да ће у супротном, ако се дуже настави ова ситуација морати да крену у штрајк глађу, што им кажу неће бити тешко, јер ће убрзо остати без хране.

Студенти су голубовима писмоношама послали поруке у Њујорк, Вашингтон, Лондон, Брисел, Берлин, Париз у којима захтевају од међународне заједнице да хитно спречи хуманитарну катастрофу на Косову и Метохији тако што ће, како наводе, екстремисте у Приштини натерати да обуставе трговинску блокаду за производе из централне Србије.

Студент Милан Савић је новинарима казао да је данашњи перформанс само једна у низу акција са циљем да их међународна јавност и ЕУ чују и да скрену пажњу на сву репресију коју приштинска власт спроводи над Србима на КиМ и поготову над студентима у Косовској Митровици.

„Ово је један од начина да покажемо да нам студенти из дана у дана све више бивају сатерани у ћошак и да ми уколико се ово не буде ускоро завршило и уколико међународна јавност не преузме неке кораке како би натерали власти и злочинце из Приштине да повуку ове срамне мере, убрзо ћемо морати да кренемо да штрајкујемо глађу, а то нам неће бити тешко обзиром да ћемо остати без хране“, казао је Савић.

Студент Немања Бишевац је рекао да им подршка свакодневно стиже од колега из централне Србије, који су се јуче обратили саопштењима.

„Готово сви државни и приватни универзитети и студенти тих универзитета су нам послали поруке подршке, а медијима саопштења. Рачунамо на њих, а они су спремни и да дођу и пруже подршку на терену уколико буде потребно”, казао је Бишевац.

Савић је додао да је на јуче одржаној седници Европске студентске уније која се одржавала у Будви и Бечићима, донета резолуција којом се осуђује једнострано увођење такси од стране Приштине, а које директно погађају студенте Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици.

У саопштењу које су на протесту поделили представницима медија, а које је написано на српском, енглеском и немачком језику, студенти су навели да здравственим уставама у којима се лече Срби понестаје лекова, српском народу на Косову и Метохији понестаје хране, те да је свако ко себе сматра делом цивилизованог света дужан да реагује како би се спречио егзодус и нестанак српског народа Са КиМ.

“Пред очима међународне заједнице догађа се повампирење фашизма који је добио сасвим нови појавни облик у злочиначком албанском шовинизму и свет мора почети да ствари назива правим именом”, навели су студенти.

Додају да је циљ једностране, противправне трговинске блокаде блокада прва Срба на живот, и све општине у којима живе Срби претворене су у један велики гето, а Приштина им као једини излаз нуди бекство или смрт.

“Уместо да нам олакша патње, међународна заједница је, кроз деловање Кфора, постала инструмент у херметичком затварању српских села и градова на Косову и Метохији за доток најосновнијих животних намирница за наш народ. Наше патње јесу и биће вама на срамоту, а сумрак цивилизације који се овде догађа остаће у историји забележен као највећи злочин западне демократије”, истакли су студенти.

Студенти су и пре два дана протестовали у северној Митровици ћутањем, тако што су уста прелепили лепљивом траком, а тада су најавили да ће њихови протести нареднх дана бити – громогласни.

Они су и данас носили траке преко уста, а скуп је одржан под мотом “Студенти против глади”.

Јуче је на седници Европске студентске уније која се одржава у Будви и Бечићима, усвојена  резолуција која осуђује таксе од 100% које  је Приштина увела на српску робу, а  које како кажу, директно погађају и студенте.

Извор: Тан југ

 

Check Also

У Светим Архангелима одржана Дечија смотра фолклора “У сусрет Видовдану”

У манастиру Свети Архангели код Призрена, у организацији Дома културе „Грачаница“ и Савеза аматера Косова …