уторак , 19 фебруар 2019
НАЈНОВИЈЕ

Пацоли на регионалном састанку тражио „међусобно поштовање“

Косовски министар спољних послова Беџет Пацоли је, према тврдњи приштинског сајта косоваонлине.инфо, на јучерашњем регионалном министарском састанку Западног Балкана у Будви захтевао „међусобно поштовање“ од Београда и Сарајева у примени споразума Цефта и тражио да се та формулација унесе у текст заједничког саопштења.

Према тврдњи овог сајта, тај „предлог нису тако добро примили министар спољних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак и српски представници на састанку“.

Према информацијама више приштинских медија, Пацоли је, реагујући на критике Црнатка на таксе од 100 одсто које је Приштина увела на робу из централне Србије и БиХ, бранио ове таксе тврдњом да је Црнадак „увредио његову земљу“, али је додао да и поред тога „поштује њега и Босну“.

Према тврдњи Пацолијевог министарства, његов захтев за „међусобним поштовањем“ у примени споразума Цефта током састанка у Будви подржао је албански министар спољних послова, који је наводно тражио да се на Пацолијев захтев позитивно одговори и пронађе „компромис“.

У даљој дебати, према тврдњи приштинског министарства, Дитмир Бушати запретио је да, „уколико Босна и Србија не покажу никакво разумевање, онда ће Албанији и Косову бити веома лако да се врате националним ставовима, али то не служи компромису“.

У саопштењу са састанка у Будви које је објављено на сајту организатора – црногорског Министарства спољних послова, споразум Цефта помиње се само у једној реченици.

„Остајемо посвећени јачању регионалне економске сарадње на Западном Балкану,

посебно у оквиру правног оквира Цефта и позивамо на пуну примену споразума Цефта

који је од суштинског значаја за одрживи регионални економски развој и сарадњу“, наводи се у заједничкој изјави свих министара.

Реч „поштовање“ у овом саопштењу помиње се у другој реченици која није директно везана за споразум Цефта.

„Као што је истакнуто на нашем претходном састанку у Сарајеву 16. марта 2018. године, посвећени смо редовним састанцима у овом формату, убеђени да они у великој мери доприносе дијалогу, регионалној сарадњи, међусобном разумевању и поштовању и координацији у свим подручјима од заједничког интереса, наведеним у овом тексту“, пише у заједничкој изјави.

Извор: Тан југ

Погледајте и ...

Сутра потписивање Протокола о сарадњи градских општина Града Београда и општина на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и заменик градоначелника Града Београда Горан Весић …