Главна / Друштво / Пацоли на регионалном састанку тражио „међусобно поштовање“

Пацоли на регионалном састанку тражио „међусобно поштовање“

Косовски министар спољних послова Беџет Пацоли је, према тврдњи приштинског сајта косоваонлине.инфо, на јучерашњем регионалном министарском састанку Западног Балкана у Будви захтевао „међусобно поштовање“ од Београда и Сарајева у примени споразума Цефта и тражио да се та формулација унесе у текст заједничког саопштења.

Према тврдњи овог сајта, тај „предлог нису тако добро примили министар спољних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак и српски представници на састанку“.

Према информацијама више приштинских медија, Пацоли је, реагујући на критике Црнатка на таксе од 100 одсто које је Приштина увела на робу из централне Србије и БиХ, бранио ове таксе тврдњом да је Црнадак „увредио његову земљу“, али је додао да и поред тога „поштује њега и Босну“.

Према тврдњи Пацолијевог министарства, његов захтев за „међусобним поштовањем“ у примени споразума Цефта током састанка у Будви подржао је албански министар спољних послова, који је наводно тражио да се на Пацолијев захтев позитивно одговори и пронађе „компромис“.

У даљој дебати, према тврдњи приштинског министарства, Дитмир Бушати запретио је да, „уколико Босна и Србија не покажу никакво разумевање, онда ће Албанији и Косову бити веома лако да се врате националним ставовима, али то не служи компромису“.

У саопштењу са састанка у Будви које је објављено на сајту организатора – црногорског Министарства спољних послова, споразум Цефта помиње се само у једној реченици.

„Остајемо посвећени јачању регионалне економске сарадње на Западном Балкану,

посебно у оквиру правног оквира Цефта и позивамо на пуну примену споразума Цефта

који је од суштинског значаја за одрживи регионални економски развој и сарадњу“, наводи се у заједничкој изјави свих министара.

Реч „поштовање“ у овом саопштењу помиње се у другој реченици која није директно везана за споразум Цефта.

„Као што је истакнуто на нашем претходном састанку у Сарајеву 16. марта 2018. године, посвећени смо редовним састанцима у овом формату, убеђени да они у великој мери доприносе дијалогу, регионалној сарадњи, међусобном разумевању и поштовању и координацији у свим подручјима од заједничког интереса, наведеним у овом тексту“, пише у заједничкој изјави.

Извор: Тан југ

Check Also

У Светим Архангелима одржана Дечија смотра фолклора “У сусрет Видовдану”

У манастиру Свети Архангели код Призрена, у организацији Дома културе „Грачаница“ и Савеза аматера Косова …