Главна / Вести / Србија / Дачић: Очекујем притисак Запада на Приштину

Дачић: Очекујем притисак Запада на Приштину

Очекујем да ће међународни притисак, пре свега од Запада, натерати Приштину да повуче нечувену одлуку о повећању такси за робу из Србије, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић.

“Kад су пре три године могли да за само неколико дана натерају Хрватску да прекине бесмислену блокаду границе са Србијом, онда још лакше могу да натерају Приштину да уради исто”, рекао је Дачић у интервјуу за “Блиц”.

Он је додао да не постоји влада у свету која није затражила укидање такси, укључујући Европску унију и САД, а да “можда само Влада Албаније мисли другачије, и један део хрватских посланика”.

Упитан да ли млака реакција Запада значи да Приштина у томе има њихову помоћ, Дачић је рекао да, ако је Приштина имала ту подршку у почетку, “а вероватно је имала”, онда је више нема.

“Једино што овде треба да се деси је безусловно укидање трговинске блокаде и око тога нема никаквих преговора”, истакао је шеф српске дипломатије.

Поводом изјаве косовског премијера Рамуша Харадинаја да ће увећане таксе остати на снази док Београд не призна независност Kосова, Дачић каже да је Харадинај најављивао многе ствари које се нису обистиниле, па се на то не би много обазирао.

“Србија није увела контрамере јер ми поштујемо договоре и понашамо се цивилизовано, због чега нас и поштују на међународној сцени и због чега наши захтеви имају снагу”, додао је Дачић.

Он је додао да је у оваквој ситуацији наставак дијалога у Бриселу немогућ.

“Сваки дијалог док се стање не нормализује не би имао смисла”, истакао је Дачић.

Он је, такође, рекао да је постојеће стање управо због статуса кво на Kосову, који је, како је навео, “директан пут за нестанак Срба на Kосову и Метохији, за претварање наших цркава и манастира у некакву албанску историјску баштину и за стварање велике Албаније”.

“Сваки дан без решења, ми смо један дан ближи нестајању свега српског на Kосову и Метохији”, каже Дачић.

Поводом најава нове конференције на којој би се могло наћи решење за однос Београда и Приштине, Дачић каже да је мање важно да ли ће договор Београда и Приштине бити потврђен на међународној конференцији или у неком другачијем формату.

“Ја се надам и циљ нам је да дођемо до међународне конференције, али још важније је да за компромис око Kосова и Метохије добијемо потврду и гаранције најутицајнијих светских фактора. То је неопходно да би споразум био примењен и поштован, не због нас већ због Приштине која је небројено пута прекршила договорено”, истакао је шеф српске дипломатије.

Check Also

Петровић: Све Што је председник Александар Вучић рекао испоставило се као тачно

Члан Председништва СНС-а Лука Петровић каже, да се по ко зна који пут показало да …