Главна / Вести / Косово и Метохија / Хан сутра прво у Београду, потом у Приштини

Хан сутра прво у Београду, потом у Приштини

Европски комесар за преговоре о приступању Јоханес Хан сутра долази у Београд где ће разговарати са председником Србије Александром Вучићем, а затим одлази у Приштину, потврђено је Танјугу у Европској комисији.

Хан сутра ујутро стиже у Београд, а како је речено у ЕК, он ће се у преподневним часовима састати са председником Србије Александром Вучићем, а онда наставити пут за Приштину.

Основна тема разговора комесара Хана и у Београду и у Приштини биће одлука косовских власти да намету таксе на робу из Србије и БиХ.

”Комесар ће поновити став ЕУ, позвати на повалачење ових мера и нагласити поребу за фокусирањем на поправљању добросуседских односа и регионалне сарадње што су принципи које су Косово и сви партнери са Западног Балкана прихватили”, саопштено је у Комисији.

У Европској комисији у петак су најавили да ће се Хан на Косову састати са приштинским званичницима Хашимом Тачијем, Рамушом Харадинајем и Кадријем Весељијем као и са представницима опозиције.

Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић је претходно за Танјуг потврдилиа да је Јоханес Хан због наметнутих мера од стране Приштине у контакту са лидерима и Београда и Приштине и да се разговара о хитној потреби смиривања ситуације и спуштања тензија.

Из ЕУ више пута су нагласили да су од власти у Приштини јасно тражили повлачење тарифа уведених на робу из Србије и БиХ.

Шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини затражила је укидање тарифа и у директном разговору са Хашимом Тачијем.

Check Also

Саопштена имена скоро свих министара, чека се потврда за још неке позиције

Мандатарка за састав нове Владе Ана Брнабић саопштила је имена скоро свих министара. Чека се …