Главна / Вести / Косово и Метохија / Хан сутра прво у Београду, потом у Приштини

Хан сутра прво у Београду, потом у Приштини

Европски комесар за преговоре о приступању Јоханес Хан сутра долази у Београд где ће разговарати са председником Србије Александром Вучићем, а затим одлази у Приштину, потврђено је Танјугу у Европској комисији.

Хан сутра ујутро стиже у Београд, а како је речено у ЕК, он ће се у преподневним часовима састати са председником Србије Александром Вучићем, а онда наставити пут за Приштину.

Основна тема разговора комесара Хана и у Београду и у Приштини биће одлука косовских власти да намету таксе на робу из Србије и БиХ.

”Комесар ће поновити став ЕУ, позвати на повалачење ових мера и нагласити поребу за фокусирањем на поправљању добросуседских односа и регионалне сарадње што су принципи које су Косово и сви партнери са Западног Балкана прихватили”, саопштено је у Комисији.

У Европској комисији у петак су најавили да ће се Хан на Косову састати са приштинским званичницима Хашимом Тачијем, Рамушом Харадинајем и Кадријем Весељијем као и са представницима опозиције.

Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић је претходно за Танјуг потврдилиа да је Јоханес Хан због наметнутих мера од стране Приштине у контакту са лидерима и Београда и Приштине и да се разговара о хитној потреби смиривања ситуације и спуштања тензија.

Из ЕУ више пута су нагласили да су од власти у Приштини јасно тражили повлачење тарифа уведених на робу из Србије и БиХ.

Шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини затражила је укидање тарифа и у директном разговору са Хашимом Тачијем.

Check Also

ДФЦ данас стиже у Београд, састанци од уторка

У Београд данас стижу представници америчке Међународне развојне финансијске корпорација (ДФЦ), а први састанци биће …