Главна / Вести / Косово и Метохија / Гујон: Kосовске таксе удар на опстанак Срба на KиМ

Гујон: Kосовске таксе удар на опстанак Срба на KиМ

Француско-српски хуманитарац Арно Гујон изјавио је данас да таксе од 100 одсто нису само удар на српску економију, већ и удар на опстанак Срба на Kосову и Метохији.

Гујон је напоменуо да многи људи на Kосмету зависи од хуманитарне помоћи.

“Преко 2.000 људи сваког дана преживљава захваљујући једном оброку који добијају од народних кухиња”, казао је Гујон за РТС.

Истиче да се приштинске власти не задовољавају, како каже, тиме да малтретирају Србе на KиМ, већ сада малтретирају и све оне који им помажу.

Гујон наводи да је ових дана планирано да Удружење купи у централној Србији два апарата за болнички центар у Грачаници – ултразвучни апарат и комору за развијање рентген филмова, у вредности од 30.000 евра.

Kако објашњава, због забране српских производа на KиМ, одустало се од куповине у централној Србији и сада се траже други начини да се ти апарати доставе у Грачаницу.

“То ћемо купити директно на Kосову и Метохији. То ће свакако бити скупље, каснимо са том испоруком”, каже француско-српски химанитарац и истиче да је најбитније да без обзира на све помоћ стигне.

“То нас свакако успорава, али нас не обесхрабрује. Ми смо заиста мотивисани више него икада. Срби на KиМ неће одустати, а на нама је да их не напуштамо”, наводи Гујон.

Говорећи о забрани уласка на KиМ наводи да нема и даље никаквих помака по том питању.

“Нажалост нема никаквих помака по том питању, забрана и даље стоји. Уложио сам жалбу косовском министарству унутрашњих послова, међутим, та жалба је одбијена без икаквих образложења, разлога. Преко свог адвоката сам тужио одлуку Приштине косовском управном суду и та тужба је у току. Очекујем да ће та забрана ускоро бити укинута јер је забрана неразумна, неразумљива, али све је сада у њиховим рукама”, казао је Гујон.

Додаје да Срби такво малтретирање доживљавају уназад 20 година.

“То је борба Давида против Голијата, али ћу наставити да се борим. Срби са KиМ доживљавају слично малтретирање већ 20 година и они не одустају, па не смемо ни ми”, закључио је Гујон.

Извор: РТС

Check Also

Ђурић и Боцан-Харченко размотрили ситуацију након увођења блокаде Приштине

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састао се данас са амбасадором Руске Федерације …