Главна / Друштво / Славиша Ничић: Ступио на снагу нови Закон о порезу на имовину

Славиша Ничић: Ступио на снагу нови Закон о порезу на имовину

Од 1. октобра ступио је на снагу нови Закон о порезу на непокретну имовину, који, између осталог, подразумева почетак плаћања пореза на земљиште, као и нове рокове за плаћање.

Гостујући у Јутарњем програму РТВ Грачаница, директор за буџет и финансије при општини Грачаница Славиша Ничић рекао је да сви они којима требају додатна упутства о новом закону могу да се обрате служби у општини и добити сва детаљнија упутства о томе.

“Од 1. октобра 2018. године је ступио на снагу нови Закон на порез на имовину. Основна новина у овом закону је да се по први пут уводи порез на земљиште, тако да је и скупштина 29. новембра усвојила овај закон. Дошло је до извесних промена па је разлика између новог и старог закона управо, порез на земљиште. Општина Грачаница је подељена на седам зона за порез на земљиште, а на скупштини је усвојена минимална стопа за плаћање пореза на имовину, која се креће од 0,15 до 1 посто, а општина је усвојила, како сам и рекао минималну стопу од 0,15 посто, како би на тај начин наши грађани били минимално оптерећени по том питању”, рекао је Ничић.

Још једна од новина у Закону о порезу на имовину су нови рокови за плаћање.

” За разлику од старог закона који је подразумевао плаћање прве рате до 30 јуна и друге рате до 30 децембра, сада је разлика у томе што се прва рата плаћа до 30 априла, а друга до 30.септембра и сви грађани који у том року измире своје обавезе неће плаћати казне и камате”, рекао је Ничић.

Check Also

У Светим Архангелима одржана Дечија смотра фолклора “У сусрет Видовдану”

У манастиру Свети Архангели код Призрена, у организацији Дома културе „Грачаница“ и Савеза аматера Косова …