Главна / Вести / Косово и Метохија / Из Грачанице једногласно: Стоп нецивилизацијским условима живота!

Из Грачанице једногласно: Стоп нецивилизацијским условима живота!

“Стоп насиљу Приштине”, “Немамо лекове”,”У реду је размишљати другачије у демократији”, “Нећемо рат, хоћемо мир”, само су неке од порука са одржаног протеста у Грачаници, поводом уведених мера Приштине, којима је такса на робу из Србије и БиХ подигнута на 100 посто.

Песмом “Тамо далеко” започето је данашње мирно протествовање против нецивилизацијког начина живота.

Председник општине Грачаница поручио је на протесту у Грачаници да се уведеним мерама угрожава здравство, просвета, медији, безбедност.

“Данас се навршавају тачно две недеље од одлуке која је угрозила наше здравство, просвету, медије, безбедност и драстично погоршала живот свих грађана. Зато данас можемо закључити да смо, сви заједно, стављени на танку ивицу понора. Одлуком Приштинских централних власти да нам ускрате основне животне потребе претварају нас у понижену масу којој ће неко, према свом расположењу, уделити парче хлеба. Ово окупљање је израз дубоког отпора намерама и покушајима да нас понизе, угрозе и раселе. Речи које данас овде чујете, нису само наше то је порука целог српског народа, то је порука живота и наде, то је порука људи који хоће да преживе поред својих светиња.
У последњих 20 година претрпели смо у свету незабележене институционалне притиске, изневерена су готово сва дијалогом договорена решења. А ми смо, ево и даље на истом месту. Уздигнуте главе идемо напредпоносни, упорни и са невероватном снагом и вером! Ово је тек још један показатељ колико је политичка елита у Приштини немоћна да својим грађанима отвори врата ка будућности”, поручио је гредседник опстине Грачаница.

Мирни демократски протести нису у циљу уношења додатног немира у дугогодишњег изузетно тешко стање и амбијент у коме живимо и радимо, поручио је на скупу директор Клиничко-болничког центра Приштина-Грачаница Братислав Лазић.

“На прагу двадесете године борбе за очување и опстанак нашег народа на овим просторима, нажалост уместо да се из дана у да осећа напредак у свему што живот чини квалитетнијим и бољим, ми данас бринемо због снабдевања намерницама, лековима, бринемо о миру и будућности. Намера приликом увођења такси на све што долази из централне Србије је покушај да се дискриминишућим и тенденциозним економским мерама реше осетљива и тешка политичка питања и упути изузетно негативна порука са јасним циљем, свима нама који овде живимо и намеравамо да овде останемо”, рекао је проф. др Братислав Лазић, директор КБЦ Грачаница.

Своје незадовољство и забринутост због свеукупне ситуације изразили су и представници просвете, студенти и ђаци.

“У ова тешка времена и ми студентни приштинског Универзтета са тренутним седиштем у Косовској Митровици, имамо жељу, вољу и обавезу да дигнемо глас и свету упутимо поруку. Поруку да отвори очи и погледа где ми живимо и студирамо и школујемо се, или да бар отворе једно око, јер неправда коју ми тренутно трпимо је видљива чак и затворених очију”, рекао је студент приштинског универзитета Душан Борисављевић.

Протест у Грачаници одржан је на “Тргу ослободиоцима” у 12 сати.

Check Also

Председник општине изричит, одбија одлуку о повратку имовине манастиру Дечани

Председник општине Дечани Башким Рамосај рекао је за КТВ да неће применити одлуку Уставног суда …