Главна / Вести / Косово и Метохија / Нове-старе надлежности министра Александра Вулина

Нове-старе надлежности министра Александра Вулина

vulinМинистар без портфеља у Влади Србије Александар Вулин биће задужен да “усмерава и усклађује рад министарстава и посебних организација” повезан с Косовом, наводи се у одлуци председника Владе Ивице Дачића. Како се наводи у одлуци објављеној у Службеном гласнику Србије, Вулин је задужен за функционисање образовања, здравства, социјалне политике, културе, инфраструктуре, привреде, безбедности, правосуђа, локалне самоуправе, енергетике, телекомуникација и јавних набавки на Косову и Метохији.

У његовој надлежности је и “брига” о Српској православној цркви на КиМ, о обнови и заштити духовног и културног наслеђа, затим и финансијска, правна, техничка и кадровска помоћ у свим областима значајним за Србе и друге неалбанске заједнице.

Вулин је задужен и за све врсте помоћи интерно расељенима с Косова, за вођење и координацију стручних и оперативних послова у преговарачком процесу с Приштином, и за спровођење постигнутих споразума.

Његови задаци су и координација припреме, израде и спровођења преговарачке позиције Србије за преговоре о приступању Европској унији у областима повезаним с Косметом, као и сарадња с међународним мисијама у покрајини.

Нови министар ће координирати спровођење Стратегије одрживог опстанка и повратка на Косово, и Стратегије дугорочног економског развоја тамошње српске заједнице.

Према Владином решењу, Вулин остаје на челу Канцеларије за Косово и Метохију где “има иста овлашћења као и министар при вођењу министарства”.

Check Also

Укидање приштинске таксе – полумере или Куртијев трик

Постепено укидање таксе на српске производе није одлука косовске владе већ једнострани предлог њеног премијера …