Косово

Радници комуналних предузећа на северу Косова огорчени: Примили смо плату, али не можемо да је подигнемо

Неколико стотина запослених у јавним комуналним предузећима у Северној Митровици дошли су испред филијале Поштанске штедионице у том граду у намери да подигну своје плате, које су им из буџета Владе Србије данас уплаћене. Они су за Косово онлајн поручили да су огорчени јер могу да подигну највише 10.000 динара будући да новца нема због одлуке ЦБК о забрани динара.
У реду за исплату зарада данас су радници комуналног предузећа „Стандард“, као и „Водовод Ибар“. На банкоматима пара нема, а на шалтерима могу да подигну до 10.000 динара, и то док залихе новца буду трајале.

Један од окупљених радника Хазир Краснићи рекао је за Косово онлајн да му је новац јуче поподне уплаћен на рачун када му је и стигла порука од банке.

„Био сам код Поште, била је гужва. Видите и сами да је и данас гужва. Нас 70 одсто је Рома, имамо децу и породицу, не можемо да подигнемо новац никако. Можемо да подигнемо само нешто мало, али то нам не значи ништа. До 10.000 динара. То ће да оде брзо, а сутра је исто гужва. Све је ово малтретирање. Огорчени смо и ово нам све много отежава живот“, рекао је Краснићи.

Са њим се слаже и Слађана Миленковић. Она наводи да су људи који примају плату у динарима огорчени одлуком косовске владе о забрани српске валуте и да им то отежава живот.

„Наравно да смо огоречени на ову одлуку, отежава нам живот, не можемо плату да подигнемо, тако нам је свима. Неко је у могућности да иде у Централну Србију да подигне плату, а неки и нису. Ми млађи људи и некако, а где су пензионери, за старе људе стварно је тешко. Била сам једном на шалтеру, подигла сам 10.000, али то је ограничено како за мене тако и за остале људе из северног дела Митровица“, рекла је Миленковић.

Алекса Радосављевић каже да је ситуација после укидања динара веома тешка за Србе на Косову.

„Веома је тешка ситуација, ја сам радник ЈКП ‘Водовод Ибар’, радимо 24 сата, на услузи смо грађанима свих националности. Лични доходак нам је уплаћен, међутим, новца у банкама нема због чега је народ принуђен да иде у Рашку, Нови Пазар, Краљево да би подигли плате. Веома је тешка ситуација. На прелазу Јариње се ствара велика гужва, велике колоне, по 2-3 сата чекања, веома тешко“, каже Радосављевић.

Извор: Косово Онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон