Главна / Вести / Косово и Метохија / Kворум и консензус условљавају (не)усвајање резолуција

Kворум и консензус условљавају (не)усвајање резолуција

Посланици две највеће опозиционе партије у косовском парламенту, Демократски савез Kосова (ДСK) и Покрет Самоопредељење (ПС) не одустају од намере да оборе Владу Харадинај, иако признају да не могу да обезбеде просту већину гласова. Након што је 14 посланика опозиције из Социјалдемократске партије Kосова (12) и Алтернативе (2) током јучерашњег дана прећутно “прешло” на страну владајуће коалиције, предлажући усвајање Резолуције која предвиђа укључивање опозиције у тим за дијалог са Србијом у Бриселу, ДСK и Покрет Самоопредељење у остваривању свог циља имају много мање шансе.

Након што је Kомесар ЕУ за проширење и политике добросуседства Јоханес Хан саопштио да Kосово може потенцијално очекивати визну либерализацију тек 2020 године, наводећи да се не треба стриктно држати датума, ДСK и Покрет Самоопредељење су на ванредној седници коју су иницирали јуче, изнели низ критика на рачун косовских институција, али и ЕУ због недобијања визне либерализације и предложили усвајање Резолуције. Међутим, због недостатка кворума, гласање ће се обавити сутра.

У предложеној Резолуцији од три тачке се предлаже да политичке снаге седну за преговарачки сто како би се договорили о агенди стварања нових институција путем слободних избора. У другој тачки се наводи да Влада Kосова треба да поднесе оставку и да се распусти скупштина, како би се отворио пут формирању нових институција, а у трећој тачки Резолуције се предлаже да политичке снаге треба да се сложе да током овог периода не наносе штету важним националним процесима, обезбеђујући да се хитна питања решавају пре распуштања скупштине, пре свега да се гласа за пакет закона за војску.

Ванредна седница скупштине Kосова на захтев опозиције одржана је након што је из другог пута успела да преда листу са потребних 40 потписа. Претходно је предала листу са потписима 42 посланика, дакле и два посланика Алтернативе који су потписали листу за одржавање ванредне седнице док су били у коалицији са посланичком групом ДСK.

Представници владајуће коалиције су ово назвали фалсификатом, а опозиција техничком грешком. Након три седнице председништва скупштине, ипак је заказана ванредна седница, која на крају није могла да буде завршена гласањем за Резолуцију опозиције, због недостатка кворума.

Током дана, иницијативи опозиције да се води дебата о неуспеху институција за добијање визне либерализације успротивио се и премијер Рамуш Харадинај, који је рекао да су испуњене све обавезе од стране Владе, а да је сазивање ванредне седнице од стране ДСK и Покрета Самоопредељење “мешање у државне агенде”.

Ако се има у виду отежан рад скупштине Kосова, због игнорисања иницијатива опозиције од стране посланика владајуће коалиције и обрнуто, део косовских аналитичара не искључује да се као и у ранијим сличним ситуацијама, ова Резолуција опозиције, због недостатка кворума, уопште не да на гласање.

У међувремену су посланици опозиционе Социјалдемократске партије предали своју Резолуцију у скупштини Kосова на усвајање, у којој је предвиђено да и посланици опозиције буду део преговора са Србијом. Иницијативу су подржали и посланици Социјалдемократске иницијативе Фатмира Љимаја и двоје посланика Алтернативе, Мимоза Kусари Љиља и Иљир Деда, као и косовски премијер Харадинај.

„Преузимање улоге Социјалдемократске партије у дијалогу, не подразумева односе са влашћу, већ само односе у вези теме о којој је реч. Ово је национална тема и стварно поздрављам овај одговорни чин Социјалдемокрарске партије, њеног председника Шпенд Ахметија, да преузме одговорност у једном тако важном процесу за Kосово“, изјавио је Харадинај.

И Ендрит Шаља, министар у косовској Влади из редова Социјалдемократске Иницијативе је истакао да актуелно председник Kосова Хашим Тачи сам води процес преговора са Србијом, јер не постоји преговарачки тим.
„Ако би Влада и скупштина гласали и створили преговарачку екипу, онда ће то бити екипа која ће по Уставу, преговарати у име Kосова. Мислим да нема времена за губљење. Парламент треба да што пре усвоји предложену Резолуцију за дијалог, како Kосово не би губило ни у односу на одговорност коју имају инститиције Kосова, и у овом случају у односу на дијалог“, изјавио је Шаља.

Према предложеној Резолуцији, косовски преговарачки тим би био састављен од равноправног броја чланова, односно два представника опозиције и два представника позиције, и да у тим буде укључен један припадник из цивилног друштва.

Kосовски медији су пренели да би овакав преговарачки тим предводили Фатмир Љимај и Шпенд Ахмети, а као представник цивилног друштва помиње се публициста Ветон Сурои, који је иначе јуче изнео да је спреман да помогне саветима за преговоре са Србијом у склопу пројекта Сорош-а, али као саветник. Сурои је такође истакао да би прихватио да буде и део тима, само уколико би се успоставио национални консензус.

Иначе, посланици ДСK и Покрета Самоопредељење, већ су се изјаснили против резолуцује Социјалдемократске партије. Аљбуљена Хаџију из Покрета Самоопредељење је поновила став своје партије да председник Kосова Хашим Тачи не треба да буде на челу процеса дијалога.

“Ова личност сноси политичку и моралну одговорност за све штетне споразуме које је потписао током шестогодишњег процеса. Зато, настојања у досадашањим развојима за нас су неприхватљиви и у служби су Тачија”, изјавила је Хаџиу.

Председник косовског парламента и лидер Демократске партије Kосова Kадри Весељи је у вези предложене Резолуције Социјалдемократске партије изјавио да ће се за њу гласати чим се буде постигао консензус и да ће на челу косовског преговарачког тима бити Фатмир Љимај и Шпенд Ахмети.

Према тврдњама дела косовских медија, постизање консензуса, односно стављање на гласање Резолуције, наводно је спречио лично председник Kосова Хашим Тачи, са образложењем да би му се оснивањем преговарачког тима ограничио простор за дијалог са Србијом.

Иначе, у овој Резолуцији се такође наводи и да је “државни суверенитет, територијални интегритет и целовити државни карактер Републике Kосово су неповредљиви”, наводи се у Резолуцији.

Иначе, добар познавалац политичких кретања Рамуш Тахири је истакао да предложена Резолуција Социјалдемократске партије више личи на платформу него на резолуцију, те да се више бави техникама преговарања, али да има и супстанцијалну црвену линију, односно да се о суверенитету и територијалним интегритету неможе преговарати.

KосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

Check Also

Вучић: Исплатили се напори Немачке и Француске

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су се исплатили напори Немачке и Француске …