Главна / Вести / Косово и Метохија / Харадинај: Косовска војска за Ирак и Авганистан

Харадинај: Косовска војска за Ирак и Авганистан

Премијер привремених приштинских институција  Рамуш Харадинај, изјавио је да Косовске безбедносне снаге неће бити трансформисане у војску ради “заузимања” севера Косова, како то, према његовим речима, тумачи Београд, већ да ће њени припадници помагати миру у Ираку и Авганистану.

Како је пренела телевизија Кљан Косова, изјаве српских званичника да Приштина формира војску да би “окупирала” север Косова, Харадинај сматра пропагандом и додаје да за Приштину “нема разлике између севера и југа Косова”.

Позвао је припаднике српске заједнице да постану део безбедносних снага Косова.

“Нетачно је да формирамо војску за север. Наша војска ће помагати у одржавању мира у државама као што су Ирак и Авганистан, а не ради заузимања своје територије на северу”, рекао је Харадинај, пренео је Зери онлајн.

Према најавама привремених приштинских институција, парламент ће 14. децембра гласати о трансформацији Косовских безбедносних снага у војску.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг оценио је раније данас да намера Косова да трансформише своје безбедносне снаге у војску долази у погрешно време, да је супротна препорукама многих НАТО чланица и да може имати озбиљне последице по евроатлантске интеграције Приштине.

Извор: Тан југ

 

Check Also

Ракочевић: Кривична пријава против Срђана Поповића, ограничавање слободе говора

У нормалним  ситуацијама то би било ограничавање слободе говора, али пошто је овде постало нормално …