Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић данас у телефонском разговору са Столтенбергом о Косову и најави формирања војске.

Вучић данас у телефонском разговору са Столтенбергом о Косову и најави формирања војске.

Александар Вучић је за Телевизију Пинк рекао да је на Београду да успостави комуникацију са НАТО-ом на терену.

“НАТО има обавезу коју је преузео после усвајања Бриселског споразума да не буде војске на северу Косова”, подсетио је српски председник.

Вучић је истакао да само под два услова војне снаге могу бити на северу Косова, од којих је један да прво НАТО мора да се сагласи с тим.

Други, како је додао, указујући да су услови кумулативни, а не алтернативни, да мора да се сагласи локална заједница.

“Ниједан Србин неће да се сагласи с тим. Можда неки криминалац или неки западни агент, али таквих је мало”, рекао је Вучић.

Упитан да ли прети рат због потеза Приштине, која након такси на српску робу најављује и формирање војске, Вучић је рекао да не воли да користи реч “рат”, нити мисли да је то добро.

“Мени се чини само да људи у Приштини данас не разумеју размере катастрофе које могу да изазову. Молим да у неком тренутку покушају да то схвате”, рекао је председник.

Уверен је да ће Србија, и поред ирационалних потеза Приштине, успети да сачува мир, да рата неће бити, али и да неће дозволити никада више, нигде, протреривање нашег народа.

“Очекивања народа нису у складу са ситуацијом на терену”

Председника посебно, каже, плаше очекивања нашег народа, која, указао је, нису у складу са ситуацијом а терену.

Он је подсетио да Срба на северу КиМ има између пет и шест одсто, а јужно од Ибра око два одсто.

Онима у централној Србији који говоре да то питање мора да се решава на другачији начин, Вучић каже да сматра да они дугорочно не желе добро Србији.

“Тиме што ћемо да говоримо све је наше или све њихово нећемо постићи никакав договор. Можемо да кажемо Качаник је дивно српско село, али тамо живи више припадника ИД или Ал Каиде по глави становника, него било где у свету”, рекао је и запитао:

“Колико вас је спремно да пошаље децу да се боре са таквима, колико вас”, упитао је Вучић. Лако је, истиче, “пуцати” преко медија.

Подсетио је и на оно што се дешавало у Паризу током прославе Дана примирја, те указао да је на сахрани Џорџа Буша Хашим Тачи седео између Меркелове и пољског председника Анджеја Дуде и да му је то обезбедио новац.

“Овде имамо комбинацију – мањи утицај чињнице да им је Америка све, и мама и тата и да их гурају на све начине и огроман новац који њихови исељеници плаћају, пре свега из Њујорка и Швајцарске, севера Италије. Подржава их новац. Замислите Тачи, чувени борац за људска права да седи поред Меркелове, најјача држава поред нечег што није ни принети држави”, рекао је Вучић.

Истрага Приштине о убиству Ивановића ништа није показала

Председник Вучић изјавио је да истрага Приштине у случају убиства Оливера Ивановића ништа није показала, да Београду никада нису достављене тражене чауре, као и то да би се знало ко је убица, ако би се сумње српских служби безбедности показале као исправне.

Додао је да Милан Радоичић није пао на полиграфу, а да су приштинске власти желеле да његовом ликвидацијом убиство Ивановића припишу Српској листи и Београду, као и да смо добили снимке са места убиства који су “у магли”.

Проблем је, каже, у томе, што ми нисмо имали приступ месту увиђаја, злочина, већ је Приштина све то радила и све време правила политичку причу, са различитим страним агентурама, којима је то увек одговарало не би ли срушили север и не би ли обезбедили пуну независност и државност Косова, на целој територији, јер рачунају да су са југом завршили.

“Све време је било важно – како да сломимо север и слободарски дух и приступ који има Вучић, чувајући независност и сувереност Србије. То је њихов циљ и то није тајна. Зато је била магла тог дана, иако магле није било, зато не могу да добијем сателитске снимке и кад разговарам са шефовима страних тајних обавештајних служби и са другима… Та магла ће за нас увек да постоји ту и људи не треба да имају илузију”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је за изјаву Рамуша Харадинаја да ће пасти власт у Београду, мислио да је “безвезе интервју”, али да је схватио да је то имало своју поруку.

“То је дато пре увођења такси и пре него што су покушали да ликвидирају Милана Радојичића и када су кренули са хапшењима по Митровици. Неко је то добро ‘израчунао'”, рекао је Вучић.

Додаје да су рачунали да, ако убију Радојичића, да више нико неће моћи да каже да Оливера Ивановића није убио Милан Радојичић који је са Српске листе, а Вучић је подржавао Српску листу.

Вучић: Нема компромиса са лоповима

Председник Србије Алекдсандар Вучић рекао је данас да „са онима који су разорили државу, са лоповима”, неће никада правити компромис, ни по коју цену.

Коментаришући то што га опозиција оптужује да је крив за убиство Ивановића, напад на Борка Стефановића и друго, приметио је да је у случају Стефановића најгоре прошао полицајац који се поставио између њега и нападача.

“Ухапшени су сви, за разлику од свега онога што они раде сваки дан”, рекао је Вучих.

Подсетио је и на председничке изборе 2017. када је за време протеста опозиције трпео притиске да их прима и да са њима прави некакву “владу спаса”.

“Поједине стране силе имају проблем са мном, јер нећу да прихватим да они доносе одлуке у име грађана Србије, пошто то нећу да прихватим – кад су били протести после избора 2017. када су тражили да Јанковића поставим за премијера. Правили су се да се као не зна ко их организује. Проблем је у томе што ја нећу да их примам, притисак сам имао и из своје владе да их примам, да се смањи притисак. Рекао сам – не пада ми на памет”, рекао је Вучић.

Извор: РТС/Танјуг

Check Also

Испуњени сви услови за безбедан повратак деце у школске клупе

Школе на централном Космету спремне су за повратак деце у школске клупе. У новим условима …