Главна / Вести / Косово и Метохија / Дрецун: Осморица бораца ОВК сведочили о трговини органима

Дрецун: Осморица бораца ОВК сведочили о трговини органима

Председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун упозорава да време цури и да ће Специјално тужилаштво за злочине ОВК за неколико месеци донети одлуку да ли подиже или одустаје од оптужница за “жуту кућу”. Истиче да постоји извештај у којем се налазе интервјуи са осморицом Албанаца, бораца ОВК, који сведоче о свом учешћу у трговини органима.

Милован Дрецун је рекао да радна група коју је формирао Одбор за Косово и Меохију и која сакупља чињенице и доказе о злочинима ОВК, има јединствену комплетирану базу података о свим злочинима.
“Ми смо пре месец дана новинарима, када смо имали састанак са представницима појединих амбасада поделили досије ‘Жута кућа’. У њему је било и оно о чему се говори последњих дана у медијима – извештај форензичког тима који је радио увиђај у жутој кући”, рекао је Дрецун гостујући у Дневнику РТС-а.

Подсећа да је у том тиму био и Мати Раатикаинен. Он је био шеф истражног тима при Међународном суду за бившу Југославију, а затим и шеф истражног тима Еулекса.

“На састанку са породицама киднапованих и несталих рекао је да има напретка и да ће се сигурно нешто урадити и да они знају где се тела налазе”, навео је Дрецун.

У закључку тог извештаја се наводи да је крв која је нађена у кухињи реаговала на луминол.

“Луминол се користи након завршетка свих испитивања. Ова супстанца коришћена је да би се уочила крв коју људско око не може да види на евентуалним местима. Дакле нашли су крв у жутој кући”, истакао је Дрецун додајући да је тај извештај иницирао даљу истрагу.

Дрецун је рекао да има и извештај који је означен као поверљив материјал, чија информација није за јавност и предмет је новинарске дискреције.

“То је извештај из октобра 2003, ради се о садржају посете шефа одељења за истраге Хашког трибунала Патрика Лопеза Тереса и његовог састанка са директором одељења за правду Унмика Емоном Смитом. Они наводе осам сведока Албанаца и знају целу причу”, рекао је председник Одбора за Косово и Метохију.

То, напомиње, показује колики је степен заташкавања и непредузимања било каквих активности када је могло много више да се уради да се разоткрије случај илегалне трговине органима.

“Уводник је базиран на интервјуу са осам сведока, сви су Албанци са Косова и из Црне Горе који су служили у ОВК. Четворица су учествовала у транспорту најмање 90 Срба и других у затвор у централној и северној Албанији, тројица су испоручивала заробљенике у клинику, двојица су учествовала у транспорту делова тела и органа на аеродром ‘Ринас’ код Тиране. Сви транспорти и хируршке процедуре су обављани са знањем и учествовањем средњих и виших официра ОВК и лекара са Косова и иностранства”, рекао је Дрецун.

Као значајно истиче то што су ту операцију активно подржавали људи из састава албанске тајне полиције, тада под контролом бившег премијера Саљија Берише.

Трговина органима је један од носећих елемената извештаја Дика Мартија, тако да Дрецун очекује да ће се наћи у оптужници специјализованог тужилаштва.

“Морамо да инсистирамо и да урадимо све да се што пре нађу на опутжницама. Време цури, за неколико месеци донеће одлуку да ли подижу или одустају од оптужница. Морамо да их снабдемо са доказима да нам се не деси опет да нико ништа није предузео”, закључио је Дрецун.

Извор: РТС

Check Also

Вучевић у Грачаници: Колико вас има овде, толико има Србије на КиМ

У Дому културе у Грачаници одржан је састанак потпредседника Српске напредне странке Милоша Вучевића  и …