Главна / Вести / Косово и Метохија / Азербејџан чврсто при ставу да не призна Косово

Азербејџан чврсто при ставу да не призна Косово

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је са министром за економски развој Републике Азербејџан Шахином Мустафајевом. Азербејџан чврсто остаје при ставу да не признаје једнострано проглашену независност тзв. Косова, поручио је Мустафајев.

Председник Вучић је рекао да се са радошћу сећа своје посете Азербејџану у мају ове године и поштовања које је тада указано Србији, као и садржајних разговора са председником Алијевом, изразивши наду да ће имати прилику да му следеће године узврати гостопримство.

Председник Вучић је рекао и овом приликом да је захвалан државном врху Азербејџана за континуирану подршку територијалном интегритету и суверенитету Србије, која посебно долази до изражаја у међународним организацијама, противљењем пријему тзв. Косова у њихово чланство, о чему сведочи и гласање у Интерполу.

Министар Мустафајев, који је и копредседавајући Међувладиној комисији за трговину и економску сарадњу, чије се пето заседање одржава у Београду, је рекао да Азербејџан чврсто остаје при ставу да не признаје једнострано проглашену независност тзв. Косова.

Двојица саговорника истакли су значај заседања Међувладине комисије, јер она може да утиче на структуру економске сарадње и трговинске размене, чији обим за сада не одговара могућностима и не прати политичке односе, који су достигли ниво стратешког партнерства.

Председник Вучић је нагласио да су се компаније из Азербејџана показале као поуздани партнери и да су добродошле да и даље учествују у пројектима у Србији, посебно у области инфраструктуре.

На састанку је констатовано да значајни потенцијали за сарадњу постоје и у пољопривреди, енергетском сектору и туризму, с посебним нагласком на евентуална улагања азербејџанских инвеститора у туристичке потенцијале Србије, попут бања. Разматрана је и могућност увођења директне авионске линије између Београда и Бакуа.

 

Извор: РТС

Check Also

Вучић о КиМ: Да извучемо највише, вратимо нешто што су неки изгубили

Веома је компликована и тешка ситуација за Србију по питању Косова и Метохије, а они …