Главна / Друштво / Одржана трибина о насиљу у породици

Одржана трибина о насиљу у породици

Поводом кампање „16 дана активизма против насиља над женама“, која се реализује од 25. новембра до 10. децембра, у организацијаи ИЦИТАП-а у сали Скупштине општине Грачаница одржана је трибина о насиљу у породици.

Трибини су присуствовали представници Полицијског инспектората, полицајци станице у Грачаници задужени за породично насиље, чланови Акционог тима за безбедност општине Грачаница, радници општинских служби (здравства, образовања), као и радници Центра за социјални рад.

Менаџер програма ИЦИТАП при Министарству правде САД-а Кимберли Рајт истакла је да је насиље у породици тежак злочин који треба озбиљно схватити.

„Главно је питање шта ми можемо да урадимо или предузмемо како би боље одговрили на насиље, шта можемо да урадимо да спречимо зло и то би требало да буде питање за све. Полицајци су ту да спроводе закон, али морамо да знамо да сви можемо допринети решавању овог страшног злочина“, казала је Рајт.

Она је указала на значај и потребу да се о овој теми што више говори, као и да је едукација и превенција кључна у борби против насиља.

„Морамо више радити на едукацији људи, као и да говоримо о томе да је насиље у породици озбиљан злочин на који морамо одговорити. Тимови за безбедност у заједници су одличан начин за пружање информација јавности, анализу проблема и њиховог тимског решавања. Морамо да користимо медије, брошуре, јавне састанке, све што је потребно у спречавању овог злочина. Морамо говорити о томе, да насилници знају да неће проћи некажњено. Веома је важно да постоји и тим адвоката који ће помоћи и бити подршка жтрви“, истакла је Рајт.

Чланица Акционог тима за безбедност при општини Грачаница Лидија Токић истакла је да је насиље велики социјални проблем и да не сме да буде прихватљиво.

„Насиље нема оправдања и о њему не треба ћутати, већ мора да се препозна и да се реагује“, казала је Токић.

Она је напоменула да је недавно у организацији општине Грачаница одржан „Дан безбедности“ када су грађанима, у циљу подизања свести о насиљу, дељни флајери са бројевима полиције и других хитних служби. Акција је била организована и у образовним институцијама на територији општине Грачаница.

На трибини у згради Општине Грачаница учествовали су и предствници Полицијског инспектората Косова који су представили свој рад и циљеве.

Извор: Општина Грачаница

Check Also

Одржан Сајам образовања “Дођи, информиши се”

Четврту годину за редом Дом културе Грачаница у сарадњи са општиним Грачаница и средњим школама …