Главна / Друштво / Протест пензионера: Таксе Приштине не дозвољавају миран и достојанствен живот

Протест пензионера: Таксе Приштине не дозвољавају миран и достојанствен живот

Данас је у Косовској Митровици одржан протест пензионера са севера Косова и Метохије. Миран протест поводом увођења такси од 100% од стране косовских институција на дистрибуцију робе из централне Србије одржан је испред Канцеларије ЕУ и Еулекса у Косовској Митровици.

Тим поводом на протесту су се обратили представници пензионера четири општине на северу Косова.

Велимир Крстић испред Удружења пензионера Косовске Митровице, поздравио је присутне и тим поводом изразио подршку пензионера српском народу.

“Одлука од 100 одсто на српску робу значи 0 посто слободе за Србе на Косову и Метохији. Њихова жеља, да нас свакога дана буде све мање је ништа друго до намера да нас етнички очисте са севера као што су очистили Приштину, Ђаковицу и Призрен као и остале градове. Косово и Метохија је Србија вековима и деценијама и тако има да остане. Част нам је и да смо у фискалној консолидацији наше Србије дали допринос и да је тај допринос цењен и од стране председника Александра Вучића зато је наша обавеза да са овог простора упутимо апел свима који одлучују у свету; Срби немају хлеб, немају лекова, немају право на живот у 21. веку само зато што је то одлучио неко у Приштини. Позивамо нашу државу али и нашу браћу широм наше лепе Србије да се солидаришу и буду са нама у овом тренутку који је пресудан за опстанак нашег народа јер је слога оно што нас може спасити и једина ствар на коју наши непријатељи немају одговор” поручио је Крстић.

Мирослав Тодосијевић, представник Удружења пензионера “Трепча” из Звечана, поручио је да су подигнуте таксе на српску робу несхватљиве јер уместо да уживају плодове минулог рада, пензионери остају без хлеба, лекова и осталих потрепштина.

“Повећањем такси на храну и лекове из централне Србије они хоће да изазову хуманитарну кризу. Главни циљ увођења ове мере је да заплаше Србе како би изазвали исељавање а ми им поручујемо да се нећемо селити и да је Космет наша света земља. Захтевамо од Европе и Међународне заједнице да уразуме Приштину и укину поменуте мере како би ми пензионери и остали народ могао да живи живот достојан човеку. Несхватљиво је да ми пензионери, који требамо да уживамо плодове минулог рада, остајемо без хлеба, млека, лекова и осталих потрепштина. Укидају нам људска и елементарна права на живот. Пружамо пуну и безрезервну подршку нашем председнику Александру Вучићу као и свим актерима који учествују у решавању проблема” казао је Тодосијевић.

Мирослав Јаснић, представник пензионера из Лепосавића је поручио да моћни требају да заштите немоћне јер како он каже, пензионери желе мир и достојанствен живот који заслужују.

“Пензионери општине Лепосавић апелују на међународну заједницу и желимо да иницирамо солидарност пензионера Европе са жељом подршке да се и ми пензионери са севера Косова осећамо достојни својих година и да мирно проведемо своје године тамо одакле смо потекли и где желимо да останемо до краја свог живота. Жеља нам је да се пробуди савест моћних да заштите немоћне. Ми само желимо миран и достојанствен живот јер то и заслужујемо и са остваривањем тих жеља наши снови би били остварени” закључио је Јаснић.

Извор: Радио Косовска Митровица

 

Check Also

СПЦ: Иринеј не иде у Црну Гору због раније заказане посете САД

Патријарх српски Иринеј неће моћи да посети архијереје и верни народ СПЦ у Црној Гори, …