Главна / Вести / Косово и Метохија / Немачка: Формирање косовске војске угрожава дијалог

Немачка: Формирање косовске војске угрожава дијалог

Немачка влада оценила је да формирање косовске војске, најављено за 14. децембар, угрожава дијалог Београда и Приштине и упозорила да би косовске власти морале енергију да усмере у покретање друштвених и економских реформи, као и у јачање владавине права.

Реакција Берлина уследила је свега дан пошто је нови амерички амбасадор у Приштини, Филип Коснет, оценио да је формирање косовске војске позитиван корак, тим пре јер су “косовски лидери рекли да ће та војска у будућности бити део међународних мировних операција”.

“Немачка признаје Косово као суверену државу. Стога, не доводимо у питање суверено право Косова да успостави регуларне оружане снаге. Најважније је да процес буде правовремен. Сада, ова иницијатива је ризична због могућег јачања тензија са Србијом и угрожавања дијалога којем посредује ЕУ”, наводи се у реакцији немачке владе, коју је објавио приштински дневник Експрес.

Немачка влада је, истовремено, упозорила власти на Косову да “у овом тренутку имају друге приоритете”, те да би енергију морали да усмере на покретање друштвених и економских реформи, као и на јачање владавине права.

“Не треба журити са трансформацијом Косовских безбедносних снага. То мора бити урађено кроз свеобухватан процес, у који би посебно била укључена српска мањина, те у складу са уставом и у сарадњи са партнерима”, наводи Влада Немачке.

Извор: РТС

Check Also

Од 120 узорака од 4. и 5. августа у српским срединама на КиМ 22 позитивна

Од 120 тестираних лица који су на Ковид 19 тестирани 4. и 5. августа, 22 …