Главна / Вести / Косово и Метохија / Стефановић: Борићемо се да мир буде сачуван, а Срби заштићени

Стефановић: Борићемо се да мир буде сачуван, а Срби заштићени

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да су све дипломатске, политичке и безбедносне снаге Србије и даље усмерене на спречавање да се било шта лоше деси Србима на Косову и Метохији.

“Борићемо се за то да мир буде сачуван по сваку цену, а да Срби буду заштићени. Ми морамо да штитимо наш народ који је у овом тренутку најугроженији и морамо да будемо уз њега. То ће увек бити политика Србије”, поручио је Небојша Стефановић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Навео је и да је увек инсистирао на томе да “од Србије видимо конкретну акцију, а не само реч”.

“Не можемо да дозволимо да се било ко иживљава над Србима на КиМ. Не можемо да дозволимо да се газе њихова права и да ти људи буду препуштени сами себи. Наш посао је да будемо уз њих и да наставимо да се се боримо дипломатским средствима”, истакао је министар.

Не можемо, указао је, “да ратујемо са Америком и бесмислено је да уопште говоримо о таквој врсти ескалације, нити Србији више треба иједан рат, али Србија мора да јача, економски пре свега, као и дипломатски”.

Министар напомиње да, нажалост, косовски Албанци не маре за ситуацију у региону, а да њихово руководство није зрело нити способно да сагледа чињеницу да свака врста ескалација плаши инвеститоре, и то, каже, није само ствар Србије, већ свих земаља у региону.

Поводом изазова као што је изјава потпредседника косовске владе Енвера Хоџаја о стварању неформалног антисрпског пакта у региону или најава из Приштине о формирању војске Косова у четвртак, каже да “не постоји ниједна ствар која оправдава такву врсту подизања тензија на КиМ”.

Београд се, додаје министар, месецима уназад веома интензивно бави тиме.

“Увек смо указивали да таква врста понашања није у складу ни са међународним резолуцијама, ни са резолуцијом Савета безбедности УН, ни са договорима у оквиру Бриселског споразума, ни са гаранцијама НАТО-а”, истакао је Стефановић, додајући да “нажалост имамо ту један зид ћутања”.

“Веће плате за полицију јер поштујемо њихов рад”

Стефановић je рекао да ће од 10 милијарди динара више у буџету за његово министарство имати користи сви који су у том министарству запослени, а да ће највећи део тог новца ићи на повећање плата.

“Ово је још једно испуњено обећање, почев од јануарске плате која ће бити већа за око девет посто. То је добро за све припаднике, јер смо на томе инсистирали од првог дана – да покажемо да поштујемо рад људи који увек брину у нашој безбедности и излажу ризику свој живот”, рекао је Стефановић.

Министар каже да његов посао мора бити да се бори за те људе и најављује да ће у 2019. години средства бити уложена и у побољшање услова рада полицајаца, као што је набавка информатичке опреме, нових возила, хеликоптера, униформи.

Посебно је указао да се људи који раде на сузбијању нарко трафикинга баве најсложенијим и најтежим послом унутар криминалистичке полиције јер, како објашњава, раде са људима који су веома опасни, добро умрежени и не презају ни од чега.

“Они морају годинама да улажу у знање. Ту желимо да постигнемо нову предност – да тим људима, улажући у њих, дамо све што је потребно кроз обуку, али и кроз бригу о њима. Наш посао је да бринемо о њима, о њиховим породицама, о њиховом социјалном стању и становима, а њихов посао ће бити само да брину о хапшењу криминалаца”, рекао је министар уз закључак да је држава, захваљујући председнику и Влади, на добром путу да такву врсту система успостави.

Извор: РТС

Check Also

Дедић: Почело друго полугодиште, ђаци у школским клупама

Ученици у свим школама у српским срединама на Косову и Метохији од јутрос су у …