Главна / Вести / Косово и Метохија / Симић: Када би се ваздух транспортовао и то би забранили Србима

Симић: Када би се ваздух транспортовао и то би забранили Србима

Потпредседник Српске листе Игор Симић изјавио је да је ситуација на северу Косова и Метохије “колико толико” у границама нормале, али под високим тензијама, као и да ће Срби наставити са мирним протестима и демократском борбом, јер Приштина нема намеру да укине “срамну меру” од 100 одсто царине на робу из централне Србије, којом се угрожава опстанак Срба.

“Ситуација је колико-толико у границама нормале, али под високим тензијама”, рекао је Симић и подсетио да се већ трећу недељу блокира дистрибуција српских производа из централне Србије на КиМ.

“Уз основне потрепштине, ту је и блокада лекова, медицинских средстава и штампе, а осим благог упозорења, још се нико од међународних организација није побунио што се Србима ускраћују основна људска права”, рекао је Симић за ТВ Прву.

На питање у вези с концертом Светлане Цеце Ражнатовић, који би требало да буде одржан у подне у Косовској Митровици, а с обзиром да је косовски министар културе затражио да јој се забрани улазак на КиМ, Симић је рекао да долазак певачице Срби на северу КиМ виде као знак подршке и солидарности.

“Стиче се утисак да, ако би се ваздух могао транспортовати, они би и то забранили Србима. После спортиста и певачице, свако ко жели да дође и буде са Србима ставља се на неку листу и забрањује му се улаз. То открива праве намере Приштине – да се уведеним мерама Србима отеза живот и да сами почну да напуштају простор КиМ” рекао је Симић.

Тај концерт, додао је, организују студенти, који су све протесте организовали са жељом да скрену пажњу јавности да се у 21. веку, једном народу на тлу Европе забрањује да нормално живи, да има храну, лекове…

Он је позвао и све људе из централне Србије да одвоје пар сати и дођу да пруже подршку Србима на КиМ, која ће, каже, много значити.

Симић је истакао да су Срби принуђени да наставе са мирном, демократском борбом, јер немају алтернативу, ако се зна да Приштина нема намеру да укине срамну, антисрпску меру, којом се угрожава опстанак Срба.

Такође, очекује и већи и јачи притисак међународне заједнице на Приштину.

“То што они благо осуђују, а Приштина наставља да ради против Срба на овим просторима, не доприноси смиривању тензија”, упозорио је Симић.

Када је реч о почетку формирања косовске војске, најављеном за 14. децембар, Симић је поручио да ће се Српска листа јасно успротивити таквим одлукама, као што је урадила и приликом усвајања тих закона у начелу.

То је, понавља, кршење свих међународних споразума, од Резолуције 1244 Савета безбедности УН која предвиђа једино Кфор као војну формацију на КиМ, свих осталих споразума, па чак и аката које су сами Албанци донели.

“Ми ћемо се оштро успротивити томе и још једном апелујем на међународне представнике да још више подигну глас, јер се њихове благе критике у Приштини доживљавају као ‘зелено светло’ за наставак процеса који би довели до формирања војске Косова”, рекао је Симић.

“Ако се сетите да су чак и косовски званичници војску Косова поредили са наследником ОВК, онда можете да замислите каква зебња постоји међу Србима на КиМ”, закључио је Симић.

Извор: Танјуг

 

Check Also

Витиа: Увешћемо нове мере како би спречили ширење коронавируса

Вршилац дужности косовског министра здравља Арбен Витиа поручио је вечерас да ће бити уведене и …