Главна / Јавни Огласи / Отворен конкурс за развој пољопривреде у општини Липљан

Отворен конкурс за развој пољопривреде у општини Липљан

jelllena

Општина Липљан расписала је конкурс за расподелу и коришћење средстава стручних подстицаја за подршку развоју

пољопривреде на територији АП Косова и Метохије кроз улагање  у повећање и унапређење производње поврћа, воћа, ратарских култура и кроз набавку нове механизације.

Подстицаји се користе за унапређење воћарства кроз подизање засада јагодичастог, шумског воћа и коштичаво дрвенастих воћарских култура(шумске јагоде, малине, боровнице, вишње, кајсије, односно, набавку хемијских средстава за заштиту биља,  нове опреме и механизације, као и набавку семенског материјала, пасуља и белог лука,

Право на коришћење подстицаја имају физичка лица, односно носиоци породично пољопривредних домћинстава са пребивалиштем на територији  АП Косова и Метохије.

Пријаве се подносе у општини искључиво на обрасцима који се преузимју у просторијама општине. Рок за пријаву је до 10.септембра 2013 године.

Владина Канцеларија за Косово и Метохију наставља да подржава развој пољопривреде на простору Косова и Метохије.

branimir_stojanovic_gracanicaПоред Општине Липљан која је већ расписала конкурс за доделу подстицајних средстава за развој пољопривреде, према речима шефа бироа Канцеларије за КиМ Бранимира Стојановића, скоро све општине на централном Космету  биће део овог пројекта.

„Обезбедили смо одређена средства за подстицај развоја пољопривредне производње и ја позивам све власнике пољопривредних газдинстава да се пријаве како би смо развили што више механизама за опстанак на овим просторима“, каже Стојановић.

Према његовим речима претходних неколико месеци интезивно се радило и на формирању предузећа које ће се бавити пласманом пољопривредних производа како би се пољопривредним произвођачима омогућило да своје производе пласирају на тржиште.

„Контактирали смо и неке велике дистрибутере из централне Србије који имају капацитете да откупљују пољопривредне производе, неке кораке смо већ начинили, што је случај са откупом пасуља из Поморавског краја и откупом јагодичастог воћа из Штрпца. Сарађујемо са Министарством пољопривреде Републике Србије чије инспекцијске службе контролишу све производе који са ове територије уђу на територију централне Србије и у том смислу ћемо и даље радити јер је бесмислено подстицати развој пољопривреде уколико нема услова за пласман производа“, рекао је Стојановић за наш програм.

Поводом информација о злоупотребама неких власника пољопривредног земљишта који су ранијих година користили регресирана средства за сетву а у међувремену су земљиште отуђили или уопште не обрађују земљу, Стојановић каже да се тако нешто у будуће неће дешавати.

„Оно што је за нас релевантно је рад комисија, формирали смо комисије које ће на терену проверавати да ли и колико сваки од власника пољопривредних газдинстава обрађује земљу и колико производи, сами папири који се буду приложили од стрне апликаната само као форма неће бити довољни за добијање ових средстава“, каже шеф бироа владине Канцеларија за КИМ.

Стојановић је такође рекао да сви они пољопривредни произвођачи који добију подстицајна средства морају да оправдају иста својим производима јер уколико то не учине неће бити у могућности да следећих година аплицирају.

Check Also

Славици Латиновић потребна помоћ…придружимо се хуманитарној акцији за Славицу

Славица Латиновић из Приштине четири године болује од тешког и веома ретког карцинома дојке. За …