Главна / Вести / Косово и Метохија / Марко Ђурић: Притисак да се Срби иселе, а Србија призна Косово

Марко Ђурић: Притисак да се Срби иселе, а Србија призна Косово

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже да је на делу синхронизовани притисак на Србе на Косову и Метохији да се иселе, а на Србију да призна противправни покушај сецесије дела своје територије.

Приштина својим потезима хоће да изазове нови талас исељавања, јер етнички чистом самопроглашеном Косову питање права Срба не би ни постојало као проблем, рекао је Ђурић у интервјуу за Политику.

Он сматра да би била разумна одлука да Приштина моментално уклони противправне и антицивилизацијске трговинске блокаде робе из централне Србије, али додаје да, ако у Приштини има разума, они се не би ни одметнули путем дестабилизације и ескалације од које никакве користи не могу имати ни Срби ни Албанци.

“Сведоци смо свакодневних јавних позива из утицајних светских престоница да се повуку таксе. Међутим, чињеница да Приштина то још није учинила оправдано буди сумњу да они испод тог слоја јавних осуда заправо имају тајну подршку својих спонзора да истрају у безумљу”, каже Ђурић.

Он каже да Приштина никада није деловала самостално и да је тај део наше територије под потпуном контролом моћних западних држава, пре свега САД и да само неко потпуно наиван и необавештен може да мисли да албански политички лидери имају некаву аутономију одлучивања.

“Бојим се да је овде реч о синхронизованом притиску на Србе на Косову и Метохији да се иселе и на Србију да призна противправни покушај сецесије дела своје територије”, истакао је Ђурић.

Он је међутим поручио  да, нити ће се Срби иселити под оваквим пристицима, нити ће Србија одустати од својих виталних државних и националних интереса.

Упитан шта је циљ блокаде он каже да она треба немилосрдним онемогућавањем нормалног живота нашем народу на Косову да поручи да је сваки отпор самовољи Приштине бесмислен и да је свако инсистирање на поштовању колективних права Срба унапред осуђено на пропаст.

“Приштина деморалисањем нашег народа жели да изазове нови талас исељавања, јер етнички чистом самопроглашеном Косову питање права Срба не би ни постојало као проблем”, каже Ðурић и додаје да се са друге стране Београд трговинском блокадом излаже великим губицима и претпоставка оних који су то смислили је да ћемо пристати на све како бисмо избегли економско изнуривање.

Ни једно ни друго се неће десити, поручује Ђурић.

Поводом најава о формирању војске 14. децембра, Ђурић каже да ће Приштина повући тај адут ако све остало не успе, али упозорава да то значи не само политчку већ и веома опасну безбедносну дестабилизацију.

Упозорава да је формирање војске опасност по читав регион и да би Кфор морао да разоружа сваку албаснку паравојску на КИМ, а не да помаже формирање таквих снага.

“Не можете неодговрним и девијантним типовима дати оружје у руке”, указао је Ђурић подсећајући да они намеравају да део тих фаланги упуте на север КИМ.

Упитан да ли ће Београд реговати ако Пришитна пошаље восјку и на север он каже да је председник Александар Вучић као главнокомандујући јасно рекао да Србија никоме неће допустити “Бљеске” ни “Олује”.

“Ми не желимо сукобе ни са ким посебно не с НАТО и САД, али Срби никада нису на коленима чекали да их неко истреби”, каже Ђурић.

Упитан да ли је бриселски дијалог мртав, он каже да би пре рекао да је на леду, и да ће ипак сви схватити да нема другог начина да се проблеми и несугласице реше.

“Ми нисмо одустали од дијалога, то је једнострано урадила Приштина”, каже Ђурић и оцењује да Приштина овим путем није кренула да би заштитила своје економске интересе, већ да би Србе изовала и гетоизирала.

“Неверованто је да читав западни свет жмури пред оваквим дивљачким кршењем основних људских права нашег народа у покрајини”, указује Ђурић.

Поводом изјаве Рамуша Харадинаја да ће таксе повући кад Београд призна Косово, каже да се са Београдом тако не разговара и да Београд неће признати једнострано проглашену независност јужне покрајине.

Упитан како ће се помоћи Србима на северу ако блокада потраје он каже да постоје начини.

“Ако не може преко прелаза које су Тадић и Јеремић поставили онда може неким другим путем”, наводи он.

Све то ако Кфор, како каже, не буде херметички затворио читаву адмисистративну линију, али и тада постоје разни хуманитарни канали, али се нада да до тога неће доћи.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Симић: Срби су на изборима показали шта мисле о политици Рашића и Куртија

Потпредседник Српске листе Игор Симић оценио је да лидер Прогресивно демократске партије Ненад Рашић подржавајући …