Главна / Вести / Косово и Метохија / Брнабић: Мере супротне разуму

Брнабић: Мере супротне разуму

Таксе на производе из централне Србије и БиХ довео је Србе у нашој јужној покрајини на ивицу хуманитарне катастрофе, а последице услед раста цена производе трпе и Албанци на КиМ, поручила је премијерка Ана Брнабић

Мере Приштине на Косову и Метохији довеле су тамошње Србе на ивицу хуманитарне катастрофе, изјавила је српска премијерка Ана Брнабић.

“Пример онога што се дешава на КиМ упозорава нас колико могу бити погубне последице трговинских и других блокада. Таксе на производе из централне Србије и БиХ довео је Србе у нашој јужној покрајини на ивицу хуманитарне катастрофе, а последице услед раста цена производе трпе и Албанци на КиМ”, рекла је Брнабићева на Трећој међународној конференцији Београдски стратешки дијалог, под називом “Иницијатива појас и пут на Балкану”.

Власти у Приштини увеле су таксе од 100 одсто на робу из Србије и Босне и Херцеговине, а најавиле сu и нове мере против Србије.

Ана Брнабић оценила је и да је секундарна и озбиљнија последица политичка и безбедносна дестабилизација настала “услед низа тих непромишљених и антицивилизацијиских потеза Приштине, супротних разуму у поретку ствари којих су многи мудри људи у Кини били свесни још пре два и по миленијума”.

Подсетила је да је још кинески мислилац Лао Це рекао да ограничења и забране у свету доводе да људи живе сиромашније.

Српска премијерка истакла је да је Србија искрено опредељена за потпуно слободну трговину и економску сарадњу, поручивши да Србија не верује да изолација може водити ка проспритету и напретку.

“Грађани Србије већ виде резултате иницијативе Појас и пут”

Ана Брнабић je поручила да грађани Србије већ виде резултате кинеске инцијативе “Појас и пут” кроз нове путеве, мостове, реконструкцију и модернизацију железнице, енергетске пројекте, заштиту животне средине и привредну сарадњу са кинеским компанијама.

Навела је да су кинеске компаније само у Смедереву сачувале 5.000 радних места, те да ће у РТБ “Бору”, где је изабран стратешки партнер из Кине, сачувати још 5.000 места директно и 25.000 индиретно.

“Радујемо се наставку сарадње на бројним другим пројектима, укључујући и образовање, које је високо на листи Владе Србије”, рекла је Брнабићева.

Подсетила је да је 29. новембра у Пекингу отворен српски културни центар “Иво Андрић”, после Париза други у свету, и додала да с нестрпљењем очекује и отварање кинеског културног центра у Београду.

Премијерка је истакла да ће сарадња у образовању и култури додатно допринети повезаности две земље и народа и њиховом “челичном пријатељству”.

Додала је да у тренутку када се у свету све више промовише неповерење, задовољство бити на конференцији која промовише отворени дијалог, те да је част што Србија у таквој врсти дијалога може да се укључи на равноправним основама са Кином.

“Доследна политика пружене руке и немешања у унутрашње ствари других држава направила је од Кине великог пријатеља и искреног партнера свих који деле исту врсту добронамерног односа према свету”, рекла је Ана Брнабић.

Навела је да су захваљујући марљивом раду и изванредним односима председника Александра Вучића и Си Ђинпинга српско-кинески односи данас на историјском врхунцу.

“Ујединимо наше снаге како то пријатељи чине на задовољство једних и других”, рекла је Ана Брнабић и истакла да ће влада наставити да подржава заједничке пројекте.

Извор: РТС

Check Also

Вучић са Фабрицијем: Србија у Бриселу за нормализацију односа

Председник Србије Александар Вучић данас је у разговору са шефом Делегације Европске уније у Србији …